Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 21:34
ΑΓΟΡΕΣ

Poll του Reuters: Πώς θα κινηθούν οι διεθνείς μετοχές το 2023

Poll του Reuters: Πώς θα κινηθούν οι διεθνείς μετοχές το 2023

Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές μετοχών δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με poll του Reuters για την πορεία των διεθνών μετοχών. Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει ότι θα υπάρξει διόρθωση σε ορίζοντα τριμήνου. 

Οι διεθνείς μετοχές υποχώρησαν περίπου 20% πέρυσι και θα παρουσίαζαν ακόμη χειρότερη επίδοση εάν δεν μεσολαβούσε το ράλι της τελευταίας στιγμής εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα συνέχιζε σε πορεία αποκλιμάκωσης και η εξασθενημένη ανάπτυξη θα ανάγκαζε τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν μία παύση στην ιστορική αύξηση των επιτοκίων. 

Ωστόσο, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η ισχυρή αγορά εργασίας και η ανθεκτική οικονομια μέχρι στιγμής έχουν απομακρύνει πλεον τις ελπίδες αυτές, ωθώντας στα ύψη τις ομολογιακές αποδόσεις με τις αγορές να επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους απέναντι στις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι μετοχές έχουν σημειώσει ράλι 20% τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά έχει ενισχυθεί υπερβολικά. 

«Οι αποτιμήσεις έχουν φθάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα στις αγορές μετοχών μετά το πρόσφατο ράλι στις αρχές του έτους. Η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο Wolf von Rotberg, στρατηγικός αναλυτής της Bank J. Safra Sarasin. 

Στο poll του Reuters συμμετέχουν περισσότεροι από 150 στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου που καλύπτουν 17 χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο. Το 56% εξ αυτών αναμένουν διόρθωση στις αγορές τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ το poll έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω δείκτες είτε θα υποχωρήσουν ελαφρώς φέτος είτε θα καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των απωλειών του 2022 έως τα τέλη του έτους. 

 

Παρότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδειχθούν ισχυρά, ένα μεγάλο μέρος θα εξαρτηθεί από το εάν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί και θα πλησιάσει το στόχο των κεντρικών τραπεζών έως τα τέλη του έτους. Βεβαίως, οι περισσότεροι αναλυτές γνωρίζουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι ανέφικτο. 

Reuters Poll - S&P 500 vs market-implied fed funds rate
Reuters Poll – S&P 500 vs market-implied fed funds rate

Περίπου το 60% των ερωτηθένων, οι 48 στους 83, σημειώνουν ότι οι προβλέψεις τους για το φετινό έτος δεν λαμβάνουν υπόψη την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο οι 35 δήλωσαν ότι οι προοπτικές τους εξαρτώνται από την αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. 

Επίσης ένα 70%, οι 57 στους 82, εκτιμούν ότι οι μετοχές αξίας θα ξεπεράσουν σε επίδοση τις μετοχές ανάπτυξης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Reuters Poll - U.S. S&P 500 - Growth vs Value Indices
Reuters Poll – U.S. S&P 500 – Growth vs Value Indices

Για το δείκτη S&P 500 προβλέπεται να κλείσει το έτος με άνοδο 5% από τα επίπεδα της Τρίτης. Αυτό σημαίνει ότι θα τερματίσει στις 4.200 μονάδες, καταγράφοντας καταγράφοντας καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους άνοδο 9,4%. Είναι η ίδια ακριβώς πρόβλεψη με αυτή του poll του περυσινού Νοεμβρίου. 

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο πτωτικής αναθεώρησης των εταιρικών κερδών και την αβεβαιότητα όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, οι αναλυτές είναι συγκρατημένοι στις προβλέψεις ως προς τις ευρωπαϊκές μετοχές για φέτος, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να κλείνει το έτος με ελαφρά πτώση. 

Οι μετοχές στην Ινδία αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι. Οι αγορές μετοχών στη Λατινική Αμερική θα έχουν ένα σχετικά ισχυρότερο έτος με αυτές στο Μεξικό να καταγράφουν φέτος άνοδο 6,7% και με το βασικό δείκτη να κλείνει στις 57.000 μονάδες. Ο Bovespa της Βραζιλίας προβλέπεται να κλείσει στις 125.000 μονάδες με κέρδη 14,5%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι θα ξεφουσκώσει σύντομα, λένε BofA και JP Morgan

BofA: Οι επενδυτές δεν φοβούνται πια την ύφεση – Αλλά τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News