Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 09:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι θα ξεφουσκώσει σύντομα, λένε BofA και JP Morgan

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι θα ξεφουσκώσει σύντομα, λένε BofA και JP Morgan

Όλο και περισσότεροι από τους επενδυτικούς οίκους συμφωνούν ότι το ισχυρό ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Αφότου ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 9% από τις αρχές του έτους, τώρα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα κατά 2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το ράλι δεν έπεισε τους αναλυτές να κάνουν μεγάλες αλλαγές στις τιμές-στόχους τους για το τέλος του 2023.

«Εξακολουθούμε να είμαστε τοποθετημένοι για μια απότομη μείωση του momentum της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, στο Bloomberg. Κατά την άποψή της, η προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς θα φανεί ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, με φόντο και τις υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.

Η Savova υπολογίζει τα περιθώρια πτώσης για τον Stoxx 600 περίπου στο 20%, δηλαδή στις 365 μονάδες, έως το τρίτο τρίμηνο. Θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη έως το τέλος του έτους,  στις 430 μονάδες, εκτιμά.

Ανάλογα επιφυλακτική είναι η άποψη και της JP Morgan Chase, όπου ο στρατηγικός αναλυτής Mislav Matejka λέει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», καθώς η πιο σφικτή προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων υποδηλώνουν μια ύφεση στο μέλλον. Κατά την άποψή του, ο Stoxx 600 δεν έχει άλλα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Matejka λέει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζονται ένα έως δύο χρόνια για να φανεί, και προβλέπει ότι το ράλι θα εξασθενήσει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πάντως, οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος δίνουν συνέχεια σε ένα δυναμικό ράλι που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, διευρύνοντας τα κέρδη πάνω από το 21%. Ο Stoxx 600 εμφάνισε υπερ-αποδόσεις έναντι του αμερικανικού S&P 500 της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%

Πτώση των αγορών βλέπει η JP Morgan: Πουλήστε μετοχές λέει ο Marko Kolanovic

BofA: Οι επενδυτές δεν φοβούνται πια την ύφεση – Αλλά τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News