Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με στήριγμα από τον αμυντικό κλάδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με στήριγμα από τον αμυντικό κλάδο

Με άνοδο άνοιξε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με την προσοχή να είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του αμυντικού κλάδου σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση ότι η Ινδία σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις αμυντικές εξαγωγές της. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% με τις μετοχές της σουηδικής SAAB που κατασκευάζει αμυντικό εξοπλισμό να ενισχύονται 7,4%. Άνοδο από 1,3% έως 2,5% σημείωσαν και οι μετοχές των Thales, Airbus και Rheinmetall από τη στιγμή που η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα υπερτριπλασιάσει τις ετήσιες αμυντικές εξαγωγές της στα 5 δισ.δολάρια έως το 2025, γεγονός που σημαίνει αύξηση της μεταποιητικής της δραστηριότητας. 

Ο επιμέρους δείκτης STOXX για την αεροναυπηγική και την άμυνα ενισχύθηκε 1,9% με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Παρά την εβδομαδιαία πτώση του προηγούμενου πενθημέρου, ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 8,7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα στην προοπτική καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών κερδών και πιο ευνοϊκών προοπτικών για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,8%, κλείνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στις 7.947 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,6% και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,1%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,8%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1%.

Στήριγμα στον STOXX 600 προσέφεραν και οι μετοχές της βαριάς βιομηχανίας με κέρδη 1,3%, ενώ στην άνοδο συνετέλεσαν και οι μετοχές εταιρειών στον χώρο των καταναλωτικών αγαθών, όπως Unilever και Nestle. 
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News