BUSINESS & FINANCE

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα

Το ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεμένει από καύσιμα, προειδοποιεί η UBS, ενώνοντας τη φωνή της με την Bank of America και JP Morgan, που θεωρούν ότι τα περιθώρια ανόδου έχουν εξαντληθεί.

Οι δείκτες της οικονομίας πράγματι πιάνουν «πάτο», όμως η UBS δεν πιστεύει ότι θα ενισχυθούν σημαντικά. Αντ΄ αυτού, θεωρεί ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα χαρακτηριστεί από την ρευστότητα (regime flux), με ταλάντωση ανάμεσα στο καθεστώς της οικονομικής επιδείνωσης και της ανάκαμψης. Όμως, δεν θα αποτελέσει την έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου.

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα-1

Αντίθετα, έπειτα και από το τελευταίο ράλι, η αγορά προεξοφλεί τώρα μία ανάκαμψη τύπου V, «κάτι το οποίο θεωρούμε αδύνατο για την ώρα», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Εάν η προσδοκία για ανάκαμψη των οικονομιών είναι δικαιολογημένη, τότε οι μετοχές θα πρέπει τουλάχιστον να κάνουν μία παύση, ώστε να λάβουν επιβεβαίωση της ανοδικής κίνησης από τα στοιχεία. Εάν είναι αδικαιολόγητη, τότε τα περιθώρια πτώσης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπολογίζονται από τη UBS στο 12% (με την τιμή – στόχο για τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες).

Ο οίκος βλέπει τον Stoxx 600 να κινείται στο εύρος των 410-460 μονάδων για το 2023, με τον δείκτη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο άνω όριο του εύρους αυτού.

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα-2

Τυχόν πτωτική κίνηση των μετοχών θα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των χαμηλότερων εταιρικών κερδών, σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς βλέπουν τα κέρδη να μειώνονται κατά 10-15%. Οι αποτιμήσεις έχουν γίνει αρκετά ακριβές (13.3x forward PE), όμως η UBS δηλώνει ότι αυτό δεν την προβληματίζει τόσο πολύ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος προτιμά τις τράπεζες, το λιανικό εμπόριο, το software και τις υπηρεσίες. Οι μετοχές τις οποίες αποφεύγει είναι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, τα προσωπικά και οικιακά είδη, οι μεταφορές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

Σημειώνεται ότι και στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg, οι αναλυτές των μεγάλων οίκων εκτίμησαν ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 455 μονάδες, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. 

«Εξακολουθούμε να είμαστε τοποθετημένοι για μια απότομη μείωση του momentum της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, στο Bloomberg. Κατά την άποψή της, η προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς θα φανεί ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, με φόντο και τις υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.

Η Savova υπολογίζει τα περιθώρια πτώσης για τον Stoxx 600 περίπου στο 20%, δηλαδή στις 365 μονάδες, έως το τρίτο τρίμηνο. Θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη έως το τέλος του έτους,  στις 430 μονάδες, εκτιμά.

Ανάλογα επιφυλακτική είναι η άποψη και της JP Morgan Chase, όπου ο στρατηγικός αναλυτής Mislav Matejka λέει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», καθώς η πιο σφικτή προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων υποδηλώνουν μια ύφεση στο μέλλον. Κατά την άποψή του, ο Stoxx 600 δεν έχει άλλα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι θα ξεφουσκώσει σύντομα, λένε BofA και JP Morgan

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%

Πτώση των αγορών βλέπει η JP Morgan: Πουλήστε μετοχές λέει ο Marko Kolanovic

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News