ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Οι επενδυτές δεν φοβούνται πια την ύφεση – Αλλά τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

BofA: Οι επενδυτές δεν φοβούνται πια την ύφεση – Αλλά τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί

Οι ανησυχίες για ύφεση εξανεμίζονται, όμως τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τα καλά νέα. Αυτή είναι η εικόνα που δίνει η μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 299 επαγγελματίες των αγορών με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 847 δισ. δολαρίων. Οι fund managers «βλέπουν» τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, όμως εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου σε ορίζοντα 12 μηνών.

Σύμφωνα με την Bank of America, το καθαρό ποσοστό των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που περιμένει μια παγκόσμια ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο, έχει μειωθεί στο 24%, από 51% που ήταν τον περασμένο μήνα και 77% που είχε φτάσει τον Νοέμβριο.

Καθαρό ποσοστό 55% περιμένει επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, έναντι 75% που είχε δώσει την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα και 95% τον Οκτώβριο.

Και παρότι οι επαγγελματίες επενδυτές νιώθουν μια ανακούφιση καθώς οι φόβοι για ύφεση απομακρύνονται, εντούτοις τα περιθώρια για αισιοδοξία δεν είναι μεγάλα. Σχεδόν κανένας δεν περιμένει βελτίωση  της ανάπτυξης σε Ευρώπη ή ΗΠΑ. Τουλάχιστον, η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, με το 78% των συμμετεχόντων να προσδοκά βελτίωση της κινεζικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες.

Όμως, τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το 63% των επενδυτών θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης είναι ο βασικός λόγος πίσω από το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, με το άνοιγμα της Κίνας να ακολουθεί,   για το 16%.

Το 53% των fund managers περιμένει ότι οι αγορές της Ευρώπης θα κινηθούν πτωτικά τους επόμενους μήνες, με τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ως απάντηση στον επίμονο πληθωρισμό, να θεωρείται η πιθανότερη αιτία μιας διόρθωσης από το 47% (ο δεύτερος πιθανότερος λόγος θεωρείται η υποβάθμιση των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη, σε μία απάντηση που δίνει το 35% των ερωτηθέντων).

Πάντως, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με το 55% να βλέπει περιθώρια ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές στους επόμενους 12 μήνες (τον περασμένο μήνα, το ποσοστό ήταν 70%).

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες είναι ο κλάδος που προτιμούν οι επαγγελματίες των αγορών, ενώ τα ορυχεία και οι κατασκευές είναι τα μεγαλύτερα underweight.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις

BofA: Βλέπει πτώση 20% και μετά άνοδο 20% στις ευρωπαϊκές αγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News