Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

Αναδυόμενες αγορές: Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ οι εισροές σε μετοχές και ομόλογα

Αναδυόμενες αγορές: Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ οι εισροές σε μετοχές και ομόλογα

Οι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας βοήθησαν στο να αντιστραφεί η περυσινή πτώση. 

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων έχουν προσελκύσει 1,1 δισ.δολάρια ημερησίως σε νέα κεφάλαια αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από 21 χώρες που παρακολουθεί το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF). H ταχύτητα των διασυνοριακών ροών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021. Αυτές οι ισχυρές εισροές υπογραμμίζουν την αλλαγή κλίματος στη διάρκεια του τρέχοντος έτους μετά τις ζοφερές επιδόσεις των αναπτυσσόμενων αγορών στη διάρκεια του 2022. 

O Jahangir Aziz, αναλυτής της JPMorgan, λέει ότι υπάρχει «πολύ καύσιμο στον κινητήρα» για περαιτέρω ανάκαμψη των εισροών τώρα που κάποιοι βασικοί παράγοντες αβεβαιότητας που βάραιναν τις αναδυόμενες αγορές απομακρύνονται. 

Η απειλή ύφεσης έχει υποχωρήσει, με τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ να δείχνουν ρυθμό αύξησης 2,9%. Θετικό αντίκτυπο είχε άμεσα και η άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στην Κίνα. Οι εισροές στην χώρα εκπροσώπησαν τα 800 εκατ.δολάρια στο σύνολο των 1,1 δισ.δολαρίων των καθημερινών εισροών σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με στοιχεία του IIF.  

Το ενεργητικό των αναδυόμενων αγορών βρήκε επίσης στήριγμα στις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις τις ανεπτυγμένες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η JPMorgan εκτιμά ότι το ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές θα αναπτυχθεί κατά 1,4% περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανεπτυγμένων το 2023 από το μηδέν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι μετοχές του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες μετοχές έχει αυξηθεί περίπου 25% από τα χαμηλά στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Μία άνοδο άνω του 20% από τα χαμηλά χαρακτηρίζεται ως bull market. Ωστόσο, παρά το δυνατό ξεκίνημα του έτους, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρυθμός των εισροών δεν πρόκειται να έχει διάρκεια.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News