Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζουν την ΕΕ να αναγκάσει τις Big Tech να πληρώσουν για το κόστος δικτύου

Reuters: Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζουν την ΕΕ να αναγκάσει τις Big Tech να πληρώσουν για το κόστος δικτύου

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει νέους νόμους που θα κάνουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για το κόστος του δικτύου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της Ευρώπης έχουν πιέσει για την οικονομική συνεισφορά των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google της Alphabet, η Facebook της Meta και η Netflix, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν ένα τεράστιο μέρος της διαδικτυακής κίνησης της περιοχής.

Η τελευταία πρόταση, η οποία δεν έχει αναφερθεί, συζητείται στο πλαίσιο της ομάδας λόμπι των τηλεπικοινωνιών GSMA, μιας ένωσης που εκπροσωπεί περισσότερους από 750 φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας.

«Η GSMA συντονίζει μια πρόταση που αφορά στη συμβολή της Big Tech στις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υποδομές», δήλωσε ο John Giusti, επικεφαλής ρυθμιστικός υπεύθυνος της GSMA, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της πρότασης.

Μια επιστολή θα αποσταλεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν τις επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες, δήλωσε ο Giusti.

Οι Google, Facebook, Netflix, Amazon δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η πρόταση έρχεται πριν από τη διαβούλευση ΕΕ-27 σχετικά με τη λεγόμενη συνεισφορά «δίκαιου μεριδίου» από εταιρείες όπως η Google, το Netflix, η Meta και η Amazon, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης.

Οι εν λόγω πλατφόρμες απορρίπτουν την ιδέα και τη θεωρούν φόρο κυκλοφορίας στο διαδίκτυο.

Οι νόμοι που υιοθέτησε πρόσφατα η Αυστραλία στη δική της διαμάχη με τη Google και το Facebook έχουν αναδειχθεί ως το πλέον ευνοημένο όπλο για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών στη διαμάχη τους με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ανέφεραν οι πηγές.

Οι κανόνες, οι οποίοι αποσκοπούσαν για πρώτη φορά στο να υποχρεώσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, επιτρέπουν σε έναν διαιτητή διορισμένο από την αυστραλιανή κυβέρνηση να καθορίζει τα τέλη, εάν οι εταιρείες Big Tech και οι εκδότες ειδήσεων αποτύχουν να βρουν κοινό έδαφος για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία παροχής περιεχομένου στο Facebook της Μέτα στην Αυστραλία βάσει των κανόνων, συμβάλλοντας στο να δοθεί τέλος σε μια διαμάχη που είδε τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κλείνει για λίγο χιλιάδες σελίδες στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δεσμευτική λεγόμενη «διαιτησία τελικής προσφοράς» της Αυστραλίας, τα μέρη πρέπει να διαπραγματεύονται με καλή πίστη. Αλλά αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τους, πρέπει να παρουσιάσουν τις προσφορές τους και να αναθέσουν σε διαιτητή να επιλέξει μία.

Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι τεχνολογικοί γίγαντες και οι εκδότες ειδήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία πριν αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυτή την έσχατη διαδικασία.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς που είναι μέλη της GSMA, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, όπως η Orange, η Deutsche Telekom και η Telefonica, συμφωνούν ότι ο αυστραλιανός τρόπος είναι η καλύτερη προσέγγιση, ανέφεραν οι πηγές.

Κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει ακόμη αποσταλεί στον Μπρετόν, ανέφεραν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι συζητούν αν η πρόταση θα γίνει απευθείας από την GSMA ή από μια ομάδα διευθυντικών στελεχών, δήλωσε μία από τις πηγές.

Ο Μπρετόν έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει ανατροφοδότηση και από τις δύο πλευρές πριν από τη σύνταξη νομοθεσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Kίνητρο σε επιχειρήσεις για δαπάνες διαφήμισης

Μάχη στις διαφημίσεις: Πώς ενημερώνονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο;

Netflix: Από τον Νοέμβριο το σχέδιο για συνδρομή με διαφημίσεις και χρέωση 7 δολ. το μήνα

Ο παγκόσμιος χάρτης του ίντερνετ: Ποιο είναι το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News