Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Η Uniper προσανατολίζεται στην προμήθεια αερίου ΗΠΑ αντί για LNG Αυστραλίας

Ενεργειακή κρίση: Η Uniper προσανατολίζεται στην προμήθεια αερίου ΗΠΑ αντί για LNG Αυστραλίας

Η γερμανική Uniper δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανταλλάξει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που λαμβάνει από την Woodside της Αυστραλίας με φυσικό αέριο ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να ενισχύσει πιο γρήγορα τις προμήθειες στην Ευρώπη κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

Η στρατηγική, αυτή, αντανακλά τις προσπάθειες εταιρειών και κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη να αναζητήσουν εναλλακτικές γραμμές ανεφοδιασμού και να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο που οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα είναι αυξημένες, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως τις προμήθειες.

Σε περίπτωση ελλείψεων προμηθειών, η Uniper θα μπορούσε να διαθέσει σε πελάτες της στην Ευρώπη, το LNG των ΗΠΑ που προοριζόταν για Ασιάτες πελάτες, επιταχύνοντας τον πιθανό εφοδιασμό.

«Η Uniper καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει πρόσθετα ή να ανακατευθύνει υπάρχοντα φορτία στη Γερμανία. Οι όγκοι από την Αυστραλία θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με όγκους που προέρχονται από τις ΗΠΑ και επί του παρόντος στον Ατλαντικό και προορίζονται για τις αγορές της Ασίας, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Μπορεί να κάνουμε χρήση αυτής της “ανταλλαγής” τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που χρειαστούν οι όγκοι για την Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος, όμως, να δώσει λεπτομέρειες για τους χρόνους και τους όγκους.

Η Uniper, η οποία διαθέτει μεγάλο εύρος συναλλαγών ενέργειας χονδρικής με παγκόσμια εμβέλεια, είπε ότι έχει επαφές με αγοραστές στην Ασία για πιθανή απελευθέρωση των προμηθειών, αντικαθιστώντας τα με αέριο που λαμβάνει από το Woodside στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και επί του παρόντος προμηθεύει μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κάνοντας λόγο για ελαττωματικό εξοπλισμό και καθυστερήσεις στην αντικατάστασή του, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, και η Woodside διπλασίασαν μια υπάρχουσα 13ετή συμφωνία από το 2021 σε 1 εκατ. τόνους ετησίως (mtpa) LNG. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα 2 εκατ. τόνους ανά μήνα από το 2026.

Εκτός από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού, το σχέδιο της Uniper θα έχει τις περιβαλλοντικά ευεργετικές παρενέργειες της αποφυγής αποστάσεων που έπρεπε να διανύσουν τα πλοία LNG, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Γερμανία επιθυμεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της, και έχει προσεγγίσει το Κατάρ, ως πιθανό προμηθευτή, αλλά πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών είναι σε αδιέξοδο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία της Uniper, RWE, δήλωσε την Πέμπτη ότι συνομιλεί με διάφορους πιθανούς προμηθευτές LNG, όχι μόνο με το Κατάρ και τη Βόρεια Αμερική, καθώς ο όμιλος διευρύνει το δίκτυό του για πιθανές συμφωνίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πέφτουν οι τιμές για τρίτη ημέρα

New York Times: Θα βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο;

Το νέο oμόλογο της CPLP με το βλέμμα στη θαλάσσια μεταφορά LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News