Κόσμος Δευτέρα 31/10/2022, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη στις διαφημίσεις: Πώς ενημερώνονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο;

Μάχη στις διαφημίσεις: Πώς ενημερώνονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο;

Μία έμμεση «μάχη» ενημέρωσης δίνεται μέσω ιστοσελίδων στη Ρωσία, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά, η Ουκρανίδα διευθύνουσα σύμβουλος του Γραφείου Διαδραστικών Διαφημίσεων (IAB), Anastasiya Baydachenko, περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Insider πως η χώρα χρησιμοποιεί διαφημίσεις με εικόνες και βίντεο σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου ή τυχερών παιχνιδιών, ώστε να ενημερώσει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Η Baydachenko εξήγησε ότι είναι ένας σχετικά φθηνός και εύκολος τρόπος να ενημερωθούν οι πολίτες, οι οποίοι λόγω της κρατικής προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις στον πόλεμο. Παρότι υπάρχουν δυσκολίες στην παρακολούθηση της κίνησης και των κλικ, η ίδια πιστεύει ότι το 80% των σχετικών διαφημίσεων έχουν φτάσει στο κοινό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η Baydachenko παραδέχθηκε πως παρότι η ενημέρωση δεν είναι ευρεία, αποτελεί «ένα ακόμη εργαλείο», το οποίο δεν θα έπρεπε να απορριφθεί. «Πιστεύουμε έντονα ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να δίνουμε αληθινά μηνύματα σε όσους βρίσκονται επί δεκαετίες υπό την κρατική προπαγάνδα».

Σημειώνεται ότι το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων σε αυτού του είδους τις ιστοσελίδες είναι πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με μεγαλύτερες πλατφόρμες όπως το YouTube, οι οποίες στελεχώνουν ολόκληρες ομάδες ελεγκτών. Η Baydachenko σημείωσε ότι η χρήση των πορνογραφικών ιστοσελίδων είναι ένας καλός τρόπος να φτάσουν οι ειδήσεις στο ρωσικό κοινό, αλλά δεν απέκλεισε και τις μεγαλύτερες πλατφόρμες που διαχειρίζονται η Meta και η Google, παρότι οι αυστηρές πολιτικές τους καθιστούν το έργο δυσκολότερο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

BBC: Απάντηση στο «μαύρο» της Ρωσίας – Αποσύρει τους δημοσιογράφους από τη χώρα

Έρευνα: Πόσο εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης οι Ευρωπαίοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News