Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 21:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορεύματα: Αφού η Ρωσία δεν μπορεί, ο πλανήτης στρέφεται στον Καναδά – Πόσο έτοιμος είναι όμως;

Εμπορεύματα: Αφού η Ρωσία δεν μπορεί, ο πλανήτης στρέφεται στον Καναδά – Πόσο έτοιμος είναι όμως;

Δύο εβδομάδες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας επισκέφθηκε τον Καναδά. 

Η Βραζιλια, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος λιπάσματα από την Ρωσία και τη Λευκορωσία. Όταν όμως οι δύο χώρες σταμάτησαν τις εξαγωγές ποτάσας, η Βραζιλία στράφηκε στον Καναδά για να καλύψει τις απώλειες. 

Η Τερέζα Κρίστινα, υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, είπε ότι εξασφάλισε αύξηση των εισαγωγών ποτάσας από Καναδούς παραγωγούς. Πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βραζιλία εισήγαγαε το 36% της ποτάσας από τον Καναδά συγκριτικά με το 50% από Ρωσία και Λευκορωσία. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ποτάσα αλλά και για άλλα εμπορεύματα του Καναδά αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο εμπόριο. Οι αγοραστές ζητούν να αναπληρώσουν τα εμπορεύματα που προμηθεύονταν από την Ρωσία από άλλες χώρες, όπως τη Βραζιλία για πετρέλαιο, τη Νότια Αφρική για πλατίνα και την Αργεντινή για σιτάρι. 

Ο Καναδάς, με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, παράγει πολλά από τα ίδια εμπορεύματα που παράγει και η Ρωσία. Και οι δύο χώρες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο σε αργό, ουράνιο, νικέλιο και ποτάσα. Επίσης, μαζί με την Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγών σιτηρών. Οι αγοραστές στρέφονται επίσης στον Καναδά για να αντικαταστήσουν και την ενέργεια, τα τρόφιμα αλλά και τα ορυκτά, τα οποία τώρα δεν μπορούν να αγοράσουν από την Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων. 

«Ο κόσμος στρέφεται τώρα στον Καναδά», αναφέρει ανώτατο στέλεχος της AGT Food & Ingredients, που αγοράζει σιτηρά και σπόρους από Καναδούς αγρότες και τα διοχετεύει σε 120 χώρες. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ζήτηση για καναδικούς σπόρους αυξάνεται σε χώρες, όπως Τουρκία, Αλγερία και Τυνησία. 

Αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει γνωρίσει τελευταίως και η Αργεντινή. Ο επικεφαλής ένωσης που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας δημητριακών και τους εξαγωγείς, ανέφερε ότι έχει λάβει emails από σουπερμάρκετ της Γαλλίας και της Ιταλίας, που ζητούν ηλιέλαιο. Επίσης, έχει δεχθεί προσεγγίσεις και από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Λιβάνου που επιδιώκουν να υπογράψουν με την χώρα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας σίτου και αραβοσίτου. 

Επίσης, χαλκός και νικέλιο υπάρχουν άφθονα και στην Αυστραλία, η οποία όμως δεν είναι πρετοιμασμένη να καλύψει το κενό της παγκόσμιας αγοράς. Μετά από χρόνιες χαμηλές επενδύσεις, η Αυστραλία δεν είναι σε θέση να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή της. 

Όσο για τον Καναδά, περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την κυβέρνησή του όσο και την αντίστοιχη των ΗΠΑ να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή αγωγών που θα έδιδαν τη δυνατότητα στην χώρα να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο. 

Άρα, το μεγάλο ερώτημα που διατυπώνεται για τις χώρες που βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται, είναι εάν μπορούν να ανταποκριθούν και να προμηθεύσουν τα εμπορεύματα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News