Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα εξόδου από τις αγορές δίνει ο El-Erian – Στροφή στα μετρητά

Σήμα εξόδου από τις αγορές δίνει ο El-Erian – Στροφή στα μετρητά

Στρέβλωση στα ομόλογα και στις μετοχές εντοπίζει ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian και συστήνει στους επενδυτές να βγουν από τις αγορές για να στραφούν στα μετρητά και τους βραχυπρόθεσμους τίτλους σταθερού εισοδήματος. Η σύστασή του έρχεται έπειτα από ανάλογο σήμα της Morgan Stanley για στροφή των επενδυτών στα μετρητά.

«Πρέπει να βγούμε από αυτές τις στρεβλές αγορές, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz στο CNBC. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία ανατιμολόγησης, δεν πιστεύω ότι έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά σίγουρα πηγαίνουμε προς τα εκεί».

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει πέσει κατά 6,5% από την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole στις 25 Αυγούστου, ενώ οι αγορές ομολόγων έχουν βυθιστεί στο πρώτο bear market τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον El-Erian, αυτή η ταυτόχρονη διόρθωση σε μετοχές και ομόλογα, που συνήθως συμβαίνει μια φορά στα 50 χρόνια, σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να αποχωρήσουν από τις επενδύσεις ρίσκου.

«Υπήρχε μία εποχή που όλες οι επενδύσεις ανέβαιναν –μετοχές και ομόλογα- και ξεχάσαμε τα correlations», είπε, αναφερόμενος στο ταυτόχρονο ράλι  όλων των επενδύσεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού. «Γιατί να σκοτίζεσαι με τα correlations όταν σε πληρώνουν για να έχεις και επενδύσεις ρίσκου και  επενδύσεις που αντισταθμίζουν το ρίσκο; Είναι ένας υπέροχος κόσμος».

«Όμως αυτό που μας έμαθε το πρώτο μισό του έτους και αυτό που μάθαμε και πάλι από τα μέσα του Αυγούστου είναι ότι οι μετοχές και τα ομόλογα μπορεί να πέσουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο El-Erian. «Σε έναν τέτοιο κόσμο, πρέπει να κοιτάζεις τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και πρέπει να κοιτάζεις τα μετρητά σαν εναλλακτική».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Μετά από 12 χρόνια, συστήνει επενδύσεις σε μετρητά έναντι των μετοχών

Κοσμογονία στις αγορές: Σε bear market τα ομόλογα, μετά από 40 χρόνια

Σήμα για πωλήσεις από την Credit Suisse: Υποβαθμίζει τα χρηματιστήρια σε underweight

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News