BUSINESS & FINANCE

BofA: Ο πόλεμος αλλάζει την Ευρώπη – Οι 7 νέες mega τάσεις και οι κερδισμένοι

BofA: Ο πόλεμος αλλάζει την Ευρώπη – Οι 7 νέες mega τάσεις και οι κερδισμένοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα της ιστορίας που αλλάζουν τη γεωπολιτική, τις κοινωνίες και τις αγορές, προβλέπουν οι αναλυτές της Bank of America, κάνοντας λόγο για ευρύτατες επιπτώσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές μεγάλες τάσεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ευρώπη οδεύει προς μία μετάβαση όπου θα γίνει πιο ανεξάρτητη, θα επανακαθορίσει τα οικονομικά παραδείγματα και θα αλλάξει πολλούς από τους κλάδους της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της Bank of America βλέπουν την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών και την ανάπτυξη τεχνολογιών, καθώς και την επιτάχυνση, ανεξαρτησία και ηγεσία κλάδων που ήδη υφίστανται.

Προσθέτουν, όμως, ότι θα είναι μία διαδικασία που θα έχει κόστος: Κάποιος βιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους τους, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα και για περισσότερο και οι καταναλωτές που έχουν χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

BofA: Ο πόλεμος αλλάζει την Ευρώπη – Οι 7 νέες mega τάσεις και οι κερδισμένοι-1

Οι 7 βασικές τάσεις που θα αλλάξουν την Ευρώπη, σύμφωνα με την Bank of America, είναι οι εξής:

1)      Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά, με τον οίκο να προβλέπει ότι ο κλάδος θα ενισχυθεί με πρόσθετα έσοδα 150-200 δισ. ευρώ τον χρόνο.

2)      Θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), με το «G» (εταιρική διακυβέρνηση) να αναδεικνύεται ενδεχομένως στο «νέο E».

3)      Η ενεργειακή ανεξαρτησία γίνεται βασική στρατηγική προτεραιότητα, κάτι που η BofA αναγνωρίζει ότι θα απαιτήσει πολύ καιρό (περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι πολλοί) και θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, πηγές ενέργειας χαμηλών ρύπων και τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Η Bank of America προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από τα 200 δολάρια/boe (δηλαδή έξι φορές πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα) για το προσεχές μέλλον.

4)      Η ενεργειακή μετάβαση διευκολύνει τον στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Η BofA περιμένει περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά), υδρογόνο, υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πυρηνικά, βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και ενεργειακή αποδοτικότητα.

5)      Χρειάζεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην ασφάλεια των προμηθειών. Η Ευρώπη θέλει να φέρει τις βασικές βιομηχανίες της πίσω στην Ευρώπη και αυτό απαιτεί αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

6)      Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δομικές προκλήσεις στην προσπάθειά της να παραμείνει ανταγωνιστική. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σημαίνουν ότι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορεί να καταστούν υπερβολικά ακριβές για να παραμείνουν στην αγορά και θα χρειαστεί να αποχωρήσουν από την Ευρώπη. Για τις τοπικές βιομηχανίες (π.χ. το τσιμέντο), αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια και αυξήσεις τιμών.  

7)      Υψηλότερος πληθωρισμός και υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο. Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μια θετική εξέλιξη για τις τράπεζες και αρνητική για το real estate. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά και τους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, κάτι που οδηγεί την Bank of America να δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στο λιανεμπόριο.

Οι κερδισμένοι

Η Bank of America εντόπισε τις εταιρείες που θα διευκολύνουν τον «ανασχεδιασμό του χάρτη» της Ευρώπης, δηλαδή όσες αναμένεται να ωφεληθούν από αυτές τις επτά νέες τάσεις. Πρόκειται για εταιρείες με συνολική κεφαλαιοποίηση 1,75 τρισ.  δολαρίων σε 13 κλάδους. 

Συγκεκριμένα, είναι οι:

–          Thales, Rheinmetall, Hensoldt  και SAAB στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.

–          Shell και Equinor στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

–          Vestas, Siemens Energy, RWE, Terna, Saint-Gobain, Kingspan, Sika, Signify, Neste, Aker Carbon Capture, Air Liquide, Pod Point, Vitesco Technologies και Mercedes Benz Group στην ενεργειακή μετάβαση.

–          DSV, Maersk, Siemens, Hexagon, Dassault Systemes, AVEVA, AutoStore, Infineon, STMicro, ASML, ASMI και Besi στην ασφάλεια των προμηθειών.

–          BASF, Yara, Outokumpu και Salzgitter στις προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα.

–          NatWest και DNB στα υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό. Σε αυτή την τάση, εταιρείες που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι Unibail, Hammerson, Inditex, AB Foods και Zalando.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα αλλάξει το επιχειρείν ο πόλεμος: 5 πράγματα που πρέπει να περιμένουμε

Ο πόλεμος σπάει τα ταμπού στην Ευρώπη – Θα σπάσει και τους δημοσιονομικούς κανόνες;

Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News