BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Μετά από 12 χρόνια, συστήνει επενδύσεις σε μετρητά έναντι των μετοχών

Morgan Stanley: Μετά από 12 χρόνια, συστήνει επενδύσεις σε μετρητά έναντι των μετοχών

Να προτιμήσουν τα μετρητά έναντι των μετοχών συστήνει στους πελάτες της η Morgan Stanley, γιατί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, τα μετρητά δεν προσφέρουν πια χειρότερες αποδόσεις από όλες τις άλλες επιλογές που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, το να έχει κανείς μετρητά στο χαρτοφυλάκιό του τα τελευταία 12 χρόνια ήταν αποκλειστικά μία αμυντική επιλογή: Ουσιαστικά, συμφωνούσε να πληρώσει για να έχει ασφάλεια.

Και σε αυτά τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, της ευρωπαϊκής κρίσης και της απαισιοδοξίας, η ασφάλεια ήταν ακριβή: Τα μετρητά στις ΗΠΑ εμφάνισαν υπο-αποδόσεις τόσο έναντι του S&P 500 όσο και του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2020, με εξαίρεση μόνο δύο χρονιές (το 2013 και το 2018).

«Όμως η ιδέα ότι το να διατηρείς μετρητά σημαίνει πως πληρώνεις για ασφάλεια, δεν είναι πια ακριβής», εξηγεί η Morgan Stanley. Οι αποδόσεις των αμερικανικών εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, στο 3,1%, είναι οι υψηλότερες από τα τέλη του 2007 και προσφέρουν 157 μονάδες βάσης περισσότερα από τα μερίσματα του S&P 500, 21 μονάδες βάσης πάνω από το αμερικανικό 10ετές ομόλογο και μόλις 60 μονάδες βάσης λιγότερα από τον US Aggregate Bond index. «Για όσους επενδύουν σε δολάρια, τα μετρητά έχουν σταματήσει να είναι ένα βαρίδι για τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίου», εξηγούν οι αναλυτές.

Τα νούμερα είναι λιγότερο ακραία στην Ευρώπη, αλλά και πάλι δείχνουν την αλλαγή καθεστώτος, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Οι αποδόσεις των γερμανικών εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, στο +0,3%, είναι θετικές για πρώτη φορά από το 2014. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το να διατηρεί κανείς μετρητά στην Ευρώπη κόστιζε πολλά χρήματα. Όχι πια», σημειώνει ο οίκος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι το να έχει κανείς μετρητά σε δολάριο είναι μια σχετικά ελκυστική επιλογή σε cross-asset βάση, καθώς προσφέρει υψηλή απόδοση, ρευστότητα αλλά και καλύτερες προβλεπόμενες αποδόσεις από τις αμερικανικές μετοχές, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα στους επόμενους 12 μήνες.

Η επένδυση που αποτελεί την εξαίρεση και αναμένεται να δώσει καλύτερες αποδόσεις από τα μετρητά είναι τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με τον οίκο.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, η αγορά δίνει στους επενδυτές την ευκαιρία να βγάλουν περίπου 3% σε ασφαλή έντοκα γραμμάτια με άπλετη ρευστότητα ή περίπου 5% στα επίσης ασφαλή (αλλά με μικρότερη ρευστότητα) βραχυπρόθεσμα CLO με αξιολόγηση AAA. «Αυτές δεν είναι οι πιο συναρπαστικές επενδύσεις, αλλά κάποιες φορές, είναι λογικό να πάρεις ό,τι σου δίνει η αγορά», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Pimco: Ποντάρει δισεκατομμύρια στις ευκαιρίες της ύφεσης

BofA: Θα συνεχιστεί το bear market rally; Τι λένε οι διαχειριστές 836 δισ. δολαρίων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τη χειρότερη χρονιά από το 2008 βλέπουν Goldman Sachs, UBS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News