BUSINESS & FINANCE

BofA: Είναι λάθος το πλαφόν στις τιμές ρεύματος – Τι πρέπει να γίνει

BofA: Είναι λάθος το πλαφόν στις τιμές ρεύματος – Τι πρέπει να γίνει

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει τρία βασικά προβλήματα και άρα είναι απίθανο να υλοποιηθεί, προειδοποιεί η Bank of America σε σημερινή ανάλυσή της. Παρόλα αυτά, ο οίκος αναγνωρίζει ότι κάποια παρέμβαση είναι αναγκαία, γιατί διαφορετικά, οι λογαριασμοί ρεύματος του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2.000 ευρώ τον χρόνο, το 2023. 

Η ανάλυση της Bank of America έρχεται να απαντήσει στις διαρροές εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει ένα πλαφόν  στο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τρόπους πλην του φυσικού αερίου.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές, το να μην υπάρξει παρέμβαση στην αγορά του ρεύματος δεν αποτελεί επιλογή, αφού σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ ετησίως. «Ενώ πολλές χώρες έχουν ήδη κάνει βήματα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές με διάφορες παρεμβάσεις, αυτές δεν πλησιάζουν καν στο να αντισταθμίσουν την δυνητική αύξηση του κόστους», σημειώνει η BofA. Και την ίδια στιγμή, το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 500%.

Τα 3 προβλήματα με το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος

Η Bank of America εντοπίζει μία σειρά από ελαττώματα στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές:

1)      Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες.

2)      Θα περιορίζεται στην αγορά ρεύματος για την επόμενη ημέρα και άρα υπολογίζεται ότι θα αντισταθμίζει λιγότερο από το 1/3 της δυνητικής αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3)      Θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τα υφιστάμενα μέτρα φορολόγησης των υπερκερδών, επομένως η πρόταση θα μπορούσε να απορριφθεί.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι αυτό το πιθανό μέτρο είναι απίθανο  να εφαρμοστεί και εάν εφαρμοστεί, τότε θα είναι μόνο από ορισμένες χώρες σε εθελοντική βάση», εξηγούν οι αναλυτές.

Η καλύτερη λύση

Κατά την άποψη της Bank of America, ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος περίπου στα 80 ευρώ ανά MWh, που θα επιδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με μέτρα για τη μείωση της ζήτησης για ρεύμα, θα ήταν μια πιο αποτελεσματική λύση.

Ο οίκος υπολογίζει ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος σε χώρες όπως η Γερμανία κατά περίπου 250 ευρώ/MWh (ή περίπου 50% έναντι των σημερινών επιπέδων), ενώ παράλληλα δεν θα οδηγούσε σε αυξημένη κατανάλωση αερίου.

Συνολικά, η BofA υπολογίζει ότι ένα τέτοιο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση του ενεργειακού λογαριασμού των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών κατά περισσότερα από 500 δισ. ευρώ, έναντι των 140 δισ. ευρώ που προκύπτουν από το προτεινόμενο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: 1,4 τρισ. ο ενεργειακός λογαριασμός – Έτσι θα μειωθεί

Τιμές ενέργειας: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε.

Ενέργεια: Στην τελική ευθεία για τα μέτρα της ΕΕ – Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News