ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS στο «MR»: Οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες – Πότε και πώς να αρχίσουν

Η Μαριάννα Μάμου της UBS Global Wealth Management μιλά στο «MR» για το πότε και πώς πρέπει να αρχίσει να επενδύει μια γυναίκα

UBS στο «MR»: Οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες – Πότε και πώς να αρχίσουν

Είναι καλύτερα διαβασμένες, κινούνται βάσει σχεδίου, δεν παίρνουν μεγάλα ρίσκα και προτιμούν να τοποθετούν τα χρήματά τους στα ακίνητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες. Στην πράξη, όμως, οι επενδύσεις εξακολουθούν να θεωρούνται ένα κυρίως ανδρικό «σπορ». Όπως διαπιστώνει η μελέτη της UBS, «Women and investing, Reimagining wealth advice», εάν οι γυναίκες επένδυαν με τον ίδιο ρυθμό που το κάνουν οι άνδρες, τότε τα επενδυτικά κεφάλαια ανά τον κόσμο θα αυξάνονταν κατά 3,22 τρισ. δολάρια. 

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες επενδύουν, πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις από τους άνδρες», λέει στο «MR» η Μαριάννα Μάμου, Head of Advice Beyond Investing του Chief Investment Office της UBS Global Wealth Management. «Πρόσφατη μελέτη του Warwick Business School κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες υπερ-αποδίδουν στις επενδύσεις έναντι των ανδρών κατά 1,8% τον χρόνο», εξηγεί. 

UBS στο «MR»: Οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες – Πότε και πώς να αρχίσουν-1«Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερο trading και άρα πληρώνουν λιγότερες προμήθειες, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν στα χαμηλά. Κανείς μπορεί να πει ότι είναι λιγότερο συναισθηματικοί επενδυτές, καθώς για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν το προφίλ ρίσκου τους σε περίοδο διακυμάνσεων. Οι γυναίκες, παράλληλα, περνούν περισσότερο χρόνο ερευνώντας πληροφορίες, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν ένα σχέδιο και είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να πιάσουν το timing της αγοράς. Συνολικά, είναι πιο πειθαρχημένοι επενδυτές», σημειώνει η κα Μάμου. 

Η έρευνα της UBS δείχνει ότι το ενδιαφέρον των γυναικών για τις επενδύσεις αυξήθηκε αφότου ξέσπασε η πανδημία. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών που δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει να επενδύσουν αυξήθηκε κατά 50% από το 2020, ενώ το ποσοστό των γυναικών που επενδύουν (εκτός του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος) διαμορφώνεται σήμερα στο 67% από 44% που ήταν το 2018. 

Το 68% των γυναικών έχουν αρχίσει να μιλούν περισσότερο για τα οικονομικά με τις οικογένειές τους, όμως μόνο ένα μερίδιο από αυτές κάνει τα λόγια πράξη και προχωρά σε κάποια επένδυση. 

Το επενδυτικό προφίλ των γυναικών 

Συχνά, οι γυναίκες είναι απρόθυμες να αναλάβουν επενδυτικά ρίσκα, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι στα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα συχνά ποντάρουν περισσότερο στα ομόλογα και λιγότερο στις μετοχές. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 3% των γυναικών νιώθουν άνετα να παίρνουν ρίσκα για να πετύχουν μια καλή απόδοση, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει στο 26%. 

Και ενώ η αγαπημένη επένδυση των ανδρών είναι οι μετοχές, για τις γυναίκες είναι τα ακίνητα. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα. 

Η «αγάπη» των γυναικών για τα ακίνητα 

Πώς εξηγείται, όμως, η ροπή των γυναικών προς τις επενδύσεις του real estate; «Πιστεύω ότι μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη εξοικείωση που έχουν με αυτή την επενδυτική κατηγορία. Τα ακίνητα είναι κάτι πιο χειροπιαστό και οι γυναίκες ίσως να είναι πιο εξοικειωμένες με τις επενδύσεις στο real estate. Δείτε για παράδειγμα τον ρόλο που παίζουν τα ακίνητα στον σχεδιασμό της κληρονομιάς και στη μεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά. Όταν κάτι μας είναι γνώριμο, τείνουμε να το θεωρούμε λιγότερο ριψοκίνδυνο», απαντά η Μαριάννα Μάμου.  

UBS στο «MR»: Οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές από τους άνδρες – Πότε και πώς να αρχίσουν-2

«Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πιο κατάλληλη επένδυση για να επιτύχουν οι γυναίκες τους στόχους τους», τονίζει. «Μία άμεση επένδυση στο real estate ενέχει υψηλό  ιδιοσυγκρασιακό ρίσκο, δεν ρευστοποιείται εύκολα και συνεπάγεται υψηλό κόστος συναλλαγής όταν μετατρέπεται σε κεφαλαιουχικό κέρδος μέσω της πώλησης. Ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με προφίλ ρίσκου που ευθυγραμμίζεται με την ανοχή ρίσκου του ατόμου, είναι καλύτερα τοποθετημένο για να βοηθήσει τις γυναίκες να έχουν υψηλότερες πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους τους». 

Πότε και πώς πρέπει να αρχίσει να επενδύσει μία γυναίκα; 

«Όσο νωρίτερα αρχίσει κανείς να επενδύει, τόσο το καλύτερο», απαντά η κα Μάμου. «Όταν αρχίζεις να επενδύεις νωρίς, έχεις περισσότερο χρόνο για να βγάλεις αποδόσεις και αυτές οι αποδόσεις έχουν περισσότερο χρόνο για να αυξηθούν, είναι αυτό που ονομάζουμε compounding (ανατοκισμός). Το compounding είναι ισχυρό και όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πέσει κάποιος κάτω από το αρχικό ποσό που επένδυσε». 

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου τα στερεότυπα των φύλων είναι ισχυρά, όπως η Ελλάδα, η χρηματοοικονομική αυτοπεποίθηση των γυναικών είναι χαμηλότερη, σημειώνει η κα Μάμου. «Η κάθε γυναίκα θα πρέπει να αρχίσει κατανοώντας την τρέχουσα οικονομική κατάστασή της και τις μελλοντικές οικονομικές ανάγκες της», είναι η συμβουλή που δίνει. 

«Ακόμα και εάν μια γυναίκα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις αγορές, ενδιαφέρεται για την οικονομική ευημερία της και την οικονομική ευημερία της οικογένειάς της. Ενώ μπορεί να επιλέξει να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της σε άλλους, είναι σημαντικό να συμμετέχει στον οικονομικό σχεδιασμό και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Και είναι σημαντικό οι γυναίκες που είναι παντρεμένες και αναθέτουν τις επενδυτικές αποφάσεις στους συζύγους τους, να θυμούνται ότι μπορεί να βρεθούν ξαφνικά (είτε λόγω διαζυγίου ή λόγω κάποιου θανάτου) να είναι υπεύθυνες για τα οικονομικά τους. Είναι δυσκολότερο να πάρουν τον έλεγχο όταν βιώνουν μια τέτοια συναισθηματική αλλαγή», τονίζει η κα Μάμου. 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτές οι κατηγορίες επενδυτών θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη 10ετία

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες

Αυξάνονται οι γυναίκες στο «τιμόνι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News