Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 19:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρ. Χρηματιστήρια: Κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων

Ευρ. Χρηματιστήρια: Κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανήλθαν στο προσκήνιο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε προσωρινά πτώση 1%, με τα αυτοκίνητα να υποχωρούν κατά 3,9% οδηγώντας σε απώλειες, καθώς, σχεδόν όλοι οι κλάδοι, και τα μεγάλα χρηματιστήρια, διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος.

Ο CAC 40 έκλεισε στις 6.378,74 μειωμένος κατά -117,09 ή -1,8, ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.533,79 μειωμένος κατά -16,58 ή -0,22 και ο DAX έκλεισε στις 13.230,57 μειωμένος κατά -313,95 ή -2,32

Το αίσθημα κινδύνου αμβλύνθηκε από επιθετικά μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel, να λέει σε γερμανική εφημερίδα ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και όταν αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης στη Γερμανία.

Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.

Πτωτικό κλίμα επικράτησε και στα χρηματιστήρια σε Ασία – Ειρηνικό έκλεισαν, αν και οι κινεζικές αγορές ανέβηκαν μετά τη μείωση των επιτοκίων αναφοράς της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αφού ο S&P 500 έσπασε ένα σερί κερδών τεσσάρων εβδομάδων την Παρασκευή, με τη Wall Street να προσβλέπει στα σχόλια της Παρασκευής του προέδρου της Fed Jerome Powell για τον πληθωρισμό στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole.

«Θεωρούμε ότι η αγορά όσο πλησιάσει η συνεδρίαση της Fed, φοβούμενη ένα επιθετικό μήνυμα, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ριψοκίνδυνες κινήσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το μήνυμα θα είναι πιο διακριτικό, και ενδεχομένως ακόμη και καθησυχαστικό», δήλωσε ο Steve Englander, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας FX και μακροοικονομικής στρατηγικής στη Βόρεια Αμερική στο Standard Chartered.

«Για τη Fed, η μείωση του πληθωρισμού προς τους στόχους είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο πρόεδρος Powell είναι πιθανό να δηλώσει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται, και για όσο χρόνο χρειαστεί, για να μειώσει τον πληθωρισμό».

Δεν υπάρχουν σημαντικά εταιρικά κέρδη ή ανακοινώσεις οικονομικών δεδομένων που αναμένονται εκτός Ευρώπης τη Δευτέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Ισοτιμία ευρώ – δολαρίου: Έρχεται μεγαλύτερη βουτιά

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις – Στήριγμα από τράπεζες

Morgan Stanley: Μετά από 12 χρόνια, συστήνει επενδύσεις σε μετρητά έναντι των μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News