Business & Finance Πέμπτη 18/08/2022, 23:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με άνοδο Dow Jones – S&P 500 – Nasdaq και ώθηση από τις θετικές προβλέψεις για τη Cisco

Wall Street: Με άνοδο Dow Jones – S&P 500 – Nasdaq και ώθηση από τις θετικές προβλέψεις για τη Cisco

Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις πωλήσεων της Cisco Systems βοήθησαν στην άνοδο του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε σχετικά ισχυρή.

Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να αξιολογούν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Ιούλιο, που ανακοινώθηκαν χθες, την οποία αρχικά φάνηκαν ως υποστηρικτικά μιας λιγότερο επιθετικής στάσης της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, τα πρακτικά δεν ήταν ξεκάθαρα για τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων και έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύονται να αυξήσουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. 

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι υπεύθυνοι προσπαθούν να κρίνουν εάν τα αναπόφευκτα υψηλότερα επιτόκια θα αναχαιτίσουν την ανοδική πορεία της αγοράς», δήλωσε ο Rick Meckler, συνεργάτης της Cherry Lane Investments στο New Vernon του New Jersey.

«Υπάρχουν πραγματικά δύο στρατόπεδα -ένα που αισθάνεται ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και συνεχίζει να αγοράζει, και το στρατόπεδο που αισθάνεται τα χειρότερα είναι μπροστά μας και σαν αυτό είναι ένα είδος bear market ράλι που θα υποχωρήσει».

Οι επενδυτές θεωρούν τώρα πιο πιθανή την αύξησης του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο αντί για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά.

Εν τω μεταξύ, η Cisco έκλεισε με κέρδη και ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων θετικών στους τρεις κύριους δείκτες, αφού παρείχε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου αργά την Τετάρτη, καθώς η ανάκαμψη του COVID-19 στην Κίνα μείωσε τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Ο S&P 500 κέρδισε 9,70 μονάδες ή 0,23%, κλείνοντας στις 4.283,74 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 27,22 μονάδες ή 0,21%, στις 12.965,34 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 18,72 μονάδων ή 0,055% στις 33.999,04 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισε επίσης και η Nvidia Μεταξύ των χαμένων της ημέρας, η μετοχή της Kohl’s Corp που υποχώρησε, αφού ο λιανοπωλητής μείωσε τις προβλέψεις πωλήσεων και κερδών για ολόκληρο το έτος. Τα νέα ακολούθησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Target

Μετά από μια βίαιη έναρξη της χρονιάς, οι μετοχές έχουν εκτιναχθεί από τα μέσα Ιουνίου, εν μέρει λόγω των αισιόδοξων κερδών.

Υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική, τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν σταθερή δυναμική στην οικονομία των ΗΠΑ.

Επίσης, μια σειρά από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού για να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό.

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 225 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό από το υψηλό των τεσσάρων δεκαετιών.

Τα βλέμματα τώρα έχουν στραφεί στο ετήσιο συνέδριο της Fed στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Μετά την πρόσφατη μεγάλη κίνηση και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου σχεδόν να έχουν ολοκληρωθεί, η αγορά μπορεί να έχει έρθει «λίγο σε ισορροπία», είπε ο Meckler.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News