Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 23:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street – Απώλειες για τον S&P 500 μετά από 4 εβδομάδες κερδών

Κοντά στο 3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street –  Απώλειες για τον S&P 500 μετά από 4 εβδομάδες κερδών

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή σε ένα διευρυμένο selloff που οδηγήθηκε από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν, με τον S&P 500 να σημειώνει απώλειες για την εβδομάδα μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν ενός μηνός κοντά στο 3%. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης Amazon, Apple και Microsoft έπεσαν, ασκώντας πίεση στον S&P 500.

Οι επενδυτές σταθμίζουν πόσο επιθετική μπορεί να χρειαστεί να είναι η Federal Reserve καθώς αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν «πολύ χρόνο ακόμη» για να αποφασίσουν για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων που θα εγκρίνουν στη συνεδρίασή τους στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

«Η άνοδος των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο και οι έντονες συζητήσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να ωθήσουν τις μετοχές σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη.

Ο S&P 500 έχασε 55,26 μονάδες ή 1,29%, κλείνοντας στις 4.228,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 260,13 μονάδες ή 2,01% στις 12.705,22 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε292,30 μονάδες ή 0,86%, στις 33.706,74.

Η μηνιαία λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης της Παρασκευής θα πρέπει επίσης να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο χρηματιστήριο καθώς λήγουν οι θέσεις δικαιωμάτων προαίρεσης, δήλωσε ο Brent Kochuba, ιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών SpotGamma με επίκεντρο τις επιλογές.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών, δήλωσαν την Πέμπτη μια σειρά από αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Τα βλέμματα την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming.

Η μετοχή Meme Bed Bath & Beyond Inc κατρακύλησε καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ράιαν Κοέν αποχώρησε πουλώντας το μερίδιό του.

Οι τραπεζικές μετοχές επίσης υποχώρησαν μετά τα πρόσφατα κέρδη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News