Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 22:35
ΑΓΟΡΕΣ

CNN: Τι «λέει» η μετοχή της Apple για την πορεία των αγορών

CNN: Τι «λέει» η μετοχή της Apple για την πορεία των αγορών

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πριν από ένα μήνα, οι επενδυτές πανικόβλητοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό τους αναζητώντας ασφαλέστερες αγορές για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Τώρα, τις τελευταίες ημέρες ενός ιδιαίτερα νευρικού τριμήνου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. 

Τι ακριβώς συμβαίνε; Το bitcoin κάλυψε τις απώλειές του για φέτος, ενώ οι μετοχές της Apple – βαρόμετρο για τον κλάδο τεχνολογίας – αυξήθηκαν τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 11% από τα χαμηλά τους, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζουν το ράλι τους.

«Είδαμε αρκετούς επενδυτές να ξεπερνούν τον αρχικό πανικό. Ενώ το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, η Wall Street βλέπει τώρα να υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά όσον αφορά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι διαμορφωτές πολιτικής», σημειώνουν αναλυτές.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν καταστήσει σαφές ότι θα γίνουν όσο επιθετικοί χρειαστεί για να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών. Ανακούφιση προσέφεραν στους επενδυτές και η προοπτική κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία σημείωσαν πρόοδο, παρότι οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες. 

Την ίδια στιγμή, το bitcoin έχει σημειώσει ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, ανακάμπτοντας κατά 27% από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το κρυπτονόμισμα ενισχύεται από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερο από 3%, που σημαίνει σημαντική αλλαγή πλεύσης. «Το επενδυτικό κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο την τελευταία εβδομάδα», σημειώνει ο Μάρκους Σωτηρίου, αναλυτής της GlobalBlock.

Έπειτα είναι και οι μετοχές. Οι επενδυτές στράφηκαν στις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας – που εκτινάχθηκαν στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας – και είχαν αρχίσει να χάνουν έδαφος όταν η Fed έστειλε το μήνυμα ότι θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το σο του πολέμου στην Ουκρανία έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ο Nasdaq εισήλθε σε bear market στις αρχές του μηνός, οπότε και απώλεσε περισσότερο από το 20% της αξίας του από το ρεκόρ του Νοεμβρίου. Όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανακάμπτει κλείνοντας στη συνεδρίαση της Δευτέρας περίπου 14% υψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό του. Η Apple «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 16% από τα χαμηλά του Μαρτίου. 

Το συμπέρασμα είναι ότι ο ενθουσιασμός δεν είναι σταθερός και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλονιστεί. Ομως εν όψει του δεύτερου τριμήνου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα μαύρα σύννεφα μπορεί να διαλύονται, τουλάχιστον προς το παρόν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News