Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 13:55
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Αναβάλλεται επ' αόριστον η έγκριση του αγωγού

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

«Πάγο» στην πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 βάζει η Γερμανία, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ουκρανικών επαρχιών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, η πιστοποίηση του αγωγού δεν μπορεί να προχωρήσει δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση» έσπευσε να προσθέσει, σε σημερινές του δηλώσεις. 

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ζητήσει το «άμεσο κλείσιμο» του Nord Stream 2. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων μετά τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι. 

Ας σημειωθεί ότι ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη ρωσική Gazprom κι άλλες ευρωπαϊκές -κυρίως γερμανικές- εταιρείες, φιλοδοξεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας (παρακάμπτοντας τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας)

Ο αγωγός είναι έτοιμος προς χρήση, καθώς απομένει μόνο το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο προς το παρόν αναβάλλεται επ’ αόριστον. 

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αερίο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης έχουν αυξηθεί σήμερα έως και κατά 13% σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.  

Το ράλι, πέραν του Nord Stream 2, οφείλεται και στη ρωσο-ουκρανική κρίση αυτή καθ’ αυτή, καθώς από τα εδάφη της Ουκρανίας διέρχεται το 1/3 του ρωσικού αερίου που καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Nikolay Shulginov, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να διατηρήσει ανεπηρέαστες τις ροές αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Την ίδια ώρα, οι όποιες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και στην ενεργειακή αγορά.

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιπτώσεων της εν εξελίξη γεωπολιτικής κρίσης αναμένεται να έχουμε τις επόμενες ώρες, όταν και γίνουν γνωστές οι κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει μια εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Σπασμωδικές κινήσεις για το ρούβλι

Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Ράλι έως και 13% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 5 δολάρια το αργό εν μέσω της ουκρανικής κρίσης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News