Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 13:58
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα την Ουκρανία και τη Ρωσία ελλοχεύει τον κίνδυνο να δημιουργήσει κρίση εκτός από την ενέργεια και στην αγορά σιτηρών, όπως προειδοποιούν παράγοντες της εν λόγω αγοράς και αναλυτές.

Ειδικότερα σε «κατάσταση συναγερμού» βρίσκονται οι αγορές του σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου, καθώς πρόκειται για δύο χώρες με εκ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο. 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι συνδυασμένες εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας και της Ρωσίας τροφοδοτούν το 29% των εξαγωγών σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα οι εξαγωγές καλαμποκιού των δύο χωρών αναλογούν στο 19% της παγκόσμιας αγοράς. Τα πράγματα είναι όμως ακόμη πιο δραματικά αναφορικά με το ηλιέλαιο, καθώς οι δύο χώρες έχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς. 

Στην περίπτωση που υπάρξει πολεμική εμπλοκή ανάμεσα στις δύο χώρες, τότε οι προμήθειες των προαναφερθέντων αγαθών θα είναι δύσκολο να κατευθυνθούν προς τις διεθνείς αγορές. Στο ενδεχόμενο αυτό θα δημιουργηθεί έλλειψη στα αποθέματα, κάτι που με τη σειρά της θα δώσει ανοδική ώθηση στις τιμές τους, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε πολυετή υψηλά. 

Σύμφωνα με τον FAO τον οργανισμό του ΟΗΕ, οι τιμές των τροφίμων διαπραγματεύονταν πλησίον σε υψηλό δεκαετίας στα τέλη του 2021, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτομικά προϊόντα. 

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών -1

Ήδη οι ανησυχίες αυτές έχουν αρχίσει να επιδρούν στις αγορές, καθώς τα futures του σιταριού στο Σικάγο ενισχύονται σήμερα Τρίτη περισσότερο από 2%, με τα συμβόλαια καλαμποκιού να αναρριχώνται σε υψηλό επτά μηνών, ενώ ανοδικά κινείται και η σόγια. 

Τα τρία αυτά γεωργικά προϊόντα που είναι βασικά στη διατροφική αλυσίδα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζωντανά, καταγράφουν κέρδη περί του 40% από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Έκτοτε ο συνδυασμός της συρρίκνωσης της παγκόσμιας παραγωγής με την ευρεία αύξηση της ζήτησης, έχει στείλει τις τιμές στα ύψη. 

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της National Australia Bank, Φιν Ζίμπελ, οποιεσδήποτε αναταράξεις στις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναγκασθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές, όπως τονίζει. 

Ένα στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, περί του 70% των των εξαγωγών της Ρωσίας κατευθύνθηκε στη Μέση Ανατολή και την Αφρική πέρυσι. 

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών -2

Ένας έμπορος από τη Σιγκαπούρη αναφέρει ότι τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας του κινδύνου για μια πολεμική σύρραξη. Υπό αυτές τις συνθήκες οι μετέχοντες στις αγορές, εξαναγκάζονται να αναζητήσουν συνεργασίες με άλλους προμηθευτές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Ο χάρτης των ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Ποια προϊόντα αυξήθηκαν έως 43%

Ανατιμήσεις: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News