Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 12:57
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Σπασμωδικές κινήσεις για το ρούβλι

Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Σπασμωδικές κινήσεις για το ρούβλι

Δραματικές απώλειες παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, καθώς ο βασικός δείκτης MOEX βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, εν μέσω των ανησυχιών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ως αντίποινα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης MOEX υποχωρεί σήμερα κατά 5%, ενώ χθες εμφάνισε απώλειες της τάξης του 10,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών.

Χθες το βράδυ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, με τη Δύση να απειλεί να απαντήσει με συντονισμένες κυρώσεις, κάτι που αναμφίβολα επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Πιθανά περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, μπλοκάροντας την πρόσβαση της Μόσχας στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται και η επιβολή κυρώσεων σε ενεργειακές εταιρείες.

Στο μεταξύ, το ρωσικό νόμισμα, αφού υποχώρησε στα 80,97 ρούβλια ανά δολάριο (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020) στη συνέχεια ανέκαμψε εντυπωσιακά και ενισχύθηκε στα 79,24 ρούβλια ανά δολάριο.

Προηγήθηκε η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, κάτι που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Σε σχέση με το ευρώ, το ρούβλι αυξάνεται σήμερα κατά 0,3% και διαμορφώνεται στα 89,88 ρούβλια ανά ευρώ, αν και νωρίτερα είχε διολισθήσει στα 91,44 ρούβλια ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

«Οι πληροφορίες περί σύγκρουσης με την Ουκρανία στο Ντονμπάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα μαζικό sell – off σε όλα τα ρωσικά assets» προειδοποιεί η BCS Global Markets, θέλοντας να αποτυπώσει το κλίμα στις αγορές. . 

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Οι ξένοι θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους στα ρωσικά ομόλογα. Οι διακυμάνσεις στο ρούβλι θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις» συμπληρώνει ο Georgiy Vaschenko, επικεφαλής της Freedom Finance brokerage.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου Brent, κύριο εξαγωγικό προϊόν της Μόσχας, αυξάνεται κατά 3,3% και αναρριχάται στα 98,51 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Η κατεύθυνση των αγορών θα δοθεί από τις αποφάσεις της Δύσης σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις» σχολιάζει τέλος η Sinara Investment Bank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Στη μέγγενη του ουκρανικού το Χρηματιστήριο – «Κόκκινο» το ταμπλό

Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Ράλι έως και 13% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News