ΑΓΟΡΕΣ

Στη μέγγενη του ουκρανικού το Χρηματιστήριο – «Κόκκινο» το ταμπλό

Κάτω από 940 μονάδες ο Γ.Δ.

Στη μέγγενη του ουκρανικού το Χρηματιστήριο – «Κόκκινο» το ταμπλό

Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ουκρανία επιδεινώνουν αισθητά το επενδυτικό κλίμα και οδηγούν την ελληνική αγορά κάτω από το τεχνικό σημείο των 940 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,19% και διαμορφώνεται στις 938,00 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (949,26 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 929,08 έως 938,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 12 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και το να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις δύο ουκρανικές περιοχές, αν μη τι άλλο, μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ ήδη σπεύδουν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο τόσο μιας ευρείας στρατιωτικής σύρραξης όσο και μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης. 

Ήδη στην Αθήνα έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση προς την Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, πτωτικό είναι το ξεκίνημα και στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,7% και τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στο -1,2%, εμφανίζοντας απώλειες για 5η διαδοχική συνεδρίαση. 

Κάμψη άνω του 1,5% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει κατά 1,69% και να διαμορφώνεται στις 710,62 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία χάνει άνω του 2% και επιστρέφει στο 1,12 ευρώ. Κατά 1,8% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -1,5% και το 1,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο -1,2% και μειώνεται στα 3,61 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,55% 1,331 ευρώ 
  • Eurobank -2,14% 1,1205 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,20% 3,616 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,79% 1,534 ευρώ 

Στο κόκκινο το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ παρουσιάζουν κάμψη της τάξης άνω του 2%, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola υποχωρεί κατά 1%, παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη. 

Από εκεί και πέρα, πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Quest Συμμετοχών, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και Lamda Development.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), μόλις επτά μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 68,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

Διαβάστε επίσης:    

Coca-Cola: Ολοκλήρωσε το 2021 με αύξηση 16,9% των εσόδων

  

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News