Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πούτιν δεν στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο – Νέο άλμα στις τιμές της Ευρώπης

Ο Πούτιν δεν στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο – Νέο άλμα στις τιμές της Ευρώπης

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ούτε στις σημερινές δημοπρασίες δεν πρόκειται να αυξήσει τις παραδόσεις προς τη Γηραιά Ήπειρο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μελλοντικά συμβόλαια εκτοξεύονται κατά σχεδόν 10%, με τις ρωσικές παραδόσεις να παραμένουν κάτω των φυσιολογικών επιπέδων. Κι αυτό, παρά τις δεσμεύσεις για αύξησή τους. 

Ο ίδιος ο Πούτιν, εξάλλου, είχε διαβεβαιώσει ότι η Gazprom, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία, θα καλύψει το έλλειμμα αποθεμάτων της Ευρώπης, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις της εν εξελίξει κρίσης. 

Όμως, αντί αυτού, ο ρωσικός γίγαντος προτίμησε να διατηρήσει στα ήδη υπάρχοντα επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής. 

Flows halted at weekend amid reversal of shipments east

«Είναι απογοητευτικό, καθώς η αγορά φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερα αποθέματα» σχολιάζει ο Niek van Kouteren, αναλυτής της PSEZ. «Εάν η Ρωσία δεν αυξήσει τις ροές, ίσως δούμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις». 

Από τις αρχές του έτους, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερτριπλασιαστεί στην Ευρώπη, εν μέσω των μειωμένων παραδόσεων τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιλέξει να στείλνουν το υγροποιημένο αέριο (NLG) προς την Ασία. 

Σήμερα, η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων παράδοσης διαπραγματεύεται στα 79,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τα 81 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου. 

Η Μόσχα πάντως, φαίνεται ότι παίζει και πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της Ευρώπης, καθώς με το να κρατά μειωμένες τις παραδόσεις, αυξάνει τη σημασία της λειτουργίας του νέου αγωγού Nord Stream, πιέζοντας τις Βρυξέλλες για ταχύτερη αδειοδότηση του project.  

Κι αυτό, διότι δεν είναι λίγοι όσοι αντιδρούν στον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων, θεωρώντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και το Κρεμλίνο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στη «σκιά» του πληθωρισμού η σημερινή συνεδρίαση

Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Η εταιρεία που μολύνει τον πλανήτη όσο και η… Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News