Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 11:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στη «σκιά» του πληθωρισμού η σημερινή συνεδρίαση   

Σε ένα επιπλέον θέμα που θα επικεντρωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, είναι αυτό που αφορά τις αλλαγές στα όρια χρέους μιας χώρας

Eurogroup: Στη «σκιά» του πληθωρισμού η σημερινή συνεδρίαση   

Στο θέμα που απασχολεί τον τελευταίο διάστημα τις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες, τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά και τους καταναλωτές, στη διαρκώς ανοδική ορμή του πληθωρισμού θα επικεντρωθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα. σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να κάνουν εκτιμήσεις πώς η άνοδος του πληθωρισμού ενδεχομένως να επιδράσει στους μισθούς, ενώ θα συζητήσουν και για πιθανές αλλαγές που θα χρειαστούν στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., αλλαγές που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις και θα μειώσουν το δημοσιονομικό χρέος

Οι τιμές καταναλωτή, εκτινάχθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, από 3,4% τον Σεπτέμβριο, μια ανοδική αντίδραση που έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες ότι η άνοδος αυτή με τη σειρά της θα επιφέρει αύξηση στους μισθούς, προκαλώντας πληθωριστικό σπιράλ. 

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που θα λάβει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση και τον οποίο επικαλείται το Reuters, «περιμέναμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να είναι ανεβασμένα φέτος, ωστόσο η ανοδική αυτή τάση ήρθε νωρίτερα από ότι αναμέναμε και βλέπουμε τιμές που δεν είχαμε δει για πολύ καιρό. Το 4,1% (υψηλό 13 ετών), πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης». 

Η εκτίναξη αυτή του Οκτωβρίου, οφείλεται κυρίως από την αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 23,5%, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν όχι όμως και στα σημεία πριν κάνει την εμφμάνισή της η πανδημία, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. 

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό, ωστόσο η διαδικασία θα είναι βραδύτερη από τον αναμενόμενο και ο κίνδυνος για δευτερογενές αντίκτυπο στη διαμόρφωση των μισθών είναι ξεκάθαρα κάτι που χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να παρακολουθηθεί», συμπληρώνει ο ίδιος Ευρωπαίος επίσημος. 

Σε ένα επιπλέον θέμα που θα επικεντρωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, είναι αυτό που αφορά τις αλλαγές στα όρια χρέους μιας χώρας, τα οποία χρειάζεται να προσαρμοστούν στα δεδομένα μετά την πανδημία, όπου το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και χρειάζονται ευρείας κλίμακας επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Βάσει του τωρινού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μια χώρα πρέπει να παρουσιάζει κάθε χρόνο έλλειμμα της τάξεως υπό του 3% του ΑΕΠ και το χρέος της να είναι μικρότερο του 60% του ΑΕΠ της επίσης, κάτι που δίνει ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν τις επενδύσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News