Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 12:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι έως και 13% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ράλι έως και 13% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Άλμα έως και 13% σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία και έστειλε «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην περιοχή.

Η κίνηση της Ρωσίας προκαλεί ξεκάθαρη κλιμάκωση των εντάσεων με τη Δύση, με αποτέλεσμα ΗΠΑ και Βρετανία να κινούνται προς την ανακοίνωση νέων οικονομικών κυρώσεων σήμερα.

Οι εξελίξεις απειλούν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, την ώρα που η Ρωσία αποτελεί τον σημαντικότερο πάροχο αερίου για την Ευρώπη. Το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης περνά μέσα από αγωγούς οι οποίοι διασχίζουν την Ουκρανία.

Οι όποιες κυρώσεις που θα στοχεύουν στην ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα μπορούν να φέρουν σοβαρές διαταραχές στην ενεργειακή αγορά, αλλά και σε εκείνες των μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων.

«Αυτό σημαίνει ακόμα υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για περισσότερο χρόνο, καθώς η αγορά ήταν ήδη πολύ ανήσυχη για μήνες», είπε στο Bloomberg η Katja Yafimava, του Oxford Institute for Energy Studies.

Η Ρωσία κρατά περιορισμένες τις ροές αερίου προς την Ευρώπη από το καλοκαίρι, έχοντας περιορίσει τις πωλήσεις στην spot αγορά και έχοντας αποτύχει να γεμίσει τις αποθήκες στην Ε.Ε. πριν από τον χειμώνα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Nikolay Shulginov ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα σκοπεύει να κρατήσει τις ροές αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG, ανεπηρέαστες.

Όμως, υπάρχουν και ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα στοχεύσουν και στον αγωγό Nord Stream 2, που ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Τα ολλανδικά futures αερίου, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, κινούνται κατά 5,9%  υψηλότερα, στα 76,85 ευρώ ανά MWH.

Πάντως, η Ευρώπη είναι τώρα σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τυχόν διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της έλευσης LNG από τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News