Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 08:46
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 5 δολάρια το αργό εν μέσω της ουκρανικής κρίσης 

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 5 δολάρια το αργό εν μέσω της ουκρανικής κρίσης 

(update) Σε ράλι εκ νέου έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου με αυτή του αργού να κερδίζει σχεδόν πέντε δολάρια, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εντολή της Μόσχας να προχωρήσουν στρατεύματα στα ανατολικά της Ουκρανίας, σε περιοχές που ελέγχονται από Ρώσους αυτονομιστές. 

Πρί τις 10:30 ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού πραγματοποιούσε άλμα 4,76%, ήτοι 4,29 δολάρια, στα 94,38 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 2.92% ή 2,94 δολάρια, στα 95,96 δολάρια το βαρέλι. 

Η κίνηση του Κρεμλίνου προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους της σχεδιάζει να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στις αποσχισθείσες περιοχές και την απαγόρευση εισαγωγών όλων των αγαθών από αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσεότι η στρατιωτική δράση της Ρωσίας δεν συνιστά ακόμη εισβολή, η οποία θα πυροδοτούσε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Ο αναλυτής της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ, υποστηρίζει ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να επιβάλουν κυρώσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς έτσι θα προκαλέσουν προβλήματα στις οικονομίες τους. 

Εντούτοις, η Ρωσία θα μπορούσε να συγκρατήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιδιώξει να ανταποδώσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν από τη Δύση, πρόσθεσε ο Νταρ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στην αγορά πετρελαίου είναι εάν οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα διαταράσσονταν πραγματικά σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Φαίνεται αναπόφευκτο ότι το μπρεντ θα δοκιμάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα από ότι αναμενόταν», δήλωσε ο αναλυτής της OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News