Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 12:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Νηνεμία μετά τη χθεσινή «φουρτούνα» στα χρηματιστήρια 

Οι μετοχές των ενεργειακού κλάδου δέχονται πιέσεις ένεκα της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου

Ευρώπη: Νηνεμία μετά τη χθεσινή «φουρτούνα» στα χρηματιστήρια 

Αποκαταστάθηκε η τάξη στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τη χθεσινή «φουρτούνα» και το γενικευμένο sell-off σε όλο τον κόσμο, οδεύοντας προς το κλείσιμο μιας επεισοδιακής εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται οριακά υψηλότερα του +1%, με όλους τους βασικούς του κλάδους να σημειώνουν κέρδη εκτός από αυτόν της ενέργειας. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 1,10%, του Λονδίνου κερδίζει 0,76%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα με άνοδο 1,19%, στο +0,99% το Μιλάνο. 

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκοψαν το ανοδικό τους ράλι που τις έφεραν σε υψηλό τριών ετών, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί υπό των 80 δολαρίων το βαρέλι. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μετρίασαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 

Ωστόσο καταλυτικός παράγοντας για την πτώση στις τιμές του πετρελαίου ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χθες διαβεβαίωσε ότι η χώρα του προτίθεται να παρέχει τις απαιτούμενες προμήθειες φυσικού αερίου, προκειμένου να εξισορροπήσει η κατάσταση στην εν λόγω αγορά. Η τιμή του φυσικού αερίου καταρρίπτει το ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα δύο ημερών ενισχύθηκε κατά 60% (το 40% αυτού μόνο χθες).

Στον εφησυχασμό των επενδυτών συμβολή έχουν και οι εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς στις ΗΠΑ φαίνεται ότι στο Κογκρέσο οδεύουν προς έναν συμβιβασμό σχετικά με το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον καινούργιο προϋπολογισμό.

Επί της παρούσης η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, είναι αυτή που κατέθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος πρότεινε μια προσωρινή άρση του ορίου προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ένα ενδεχόμενο για το οποίο η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, έχει προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα με τη μορφή οικονομικής κρίσης και ύφεσης. 

Πίσω στην Ευρώπη, κάποιου είδους προβληματισμός αναδύθηκε από τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες τον Αύγουστο συρρικνώθηκαν στο -4%, από ρυθμό +1,3% τον Ιούλιο.

Οι μετοχές των ενεργειακού κλάδου δέχονται πιέσεις ένεκα της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και από αυτή τη γενικευμένη πτωτική τάση δεν μπορεί να διαφύγει ούτε η μετοχή της Shell, παρά την ανακοίνωσή της ότι οι υψηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δώσει ώθηση στις ταμειακές ροές κατά το γ΄ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News