Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 20:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Ανάσα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ο Nord Stream 2

Πούτιν: Ανάσα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ο Nord Stream 2

O Nord Stream 2 θα βοηθήσει στην υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε πως ετοιμάζονται νέες παραδόσεις προς της Ευρώπης μετά την αναπλήρωση των αποθεμάτων στον «δίδυμο» αγωγό.

Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουκρανίας, που υποστηρίζουν ότι μέσω του αγωγού θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο αγωγός επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η κατασκευή του διεκόπη επανειλημμένως λόγω απειλών από τις ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα πως ο «δίδυμος» αγωγός του Nord Stream 2 έχει νέα αποθέματα φυσικού αερίου. «Θα ήθελα να συγχαρώ της Gazprom και τους συνεργάτες σας στον Nord Stream 2 για την ολοκλήρωση του έργου και τη δημιουργία της επιπλέον διαδρομής που είναι έτοιμη να λειτουργήσει», τόνισε ο ίδιος.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό αέριο βρίσκεται σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ακολουθώντας πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες. Η υποχώρηση οφείλεται εν μέρει στις αφίξεις πλοίων με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης σε έναν μήνα καταγράφουν πτώση κατά 9,7% και διαμορφώνονται στα 96,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος

Ενέργεια: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων η τιμή του φυσικού αερίου – 6η ημέρα μείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News