Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα στην τιμή της ενέργειας – Πάνω από 280 ευρώ η μεγαβατώρα

Στα ύψη εκτινάσσονται εκ νέου οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, ενόσω οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο των σκανδιναβικών αγορών βρίσκεται στα 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Στην Πολωνία, ταυτόχρονα, η τιμή σκαρφαλώνει στα 240,59 ευρώ, το υψηλότερο σημείο από την έναρξη των ημερήσιων δημοπρασιών ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο. 

Ίδιο σκηνικό και στην κεντρική Ευρώπη, όπου η τιμή στη Γερμανία ξεπερνάει τα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία τα 282 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κοντά σε νέο ιστορικό ρεκόρ. 

Πέραν του κύματος ψύχους που επηρεάζει την ενεργειακή αγορά, το γεγονός ότι οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα κυμαίνονται μία ανάσα από το ρεκόρ των 80 ευρώ ανά τόνο επιτείνει το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Κι αυτό, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο στρέφει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στη «βρόμικη» λύση του άνθρακα.  

Σαν να μην έφθανε αυτό, η παραγωγή αιολικής ενέργειας διατηρείται κάτω των προσδοκιών, καθώς οι άνεμοι είναι αρκετά εξασθενημένοι.  

«Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο» προεξοφλεί ο Andy Sommer, αναλυτής της Axpo Solutions. «Οι καιρός τις επόμενες εβδομάδες, η αδύναμη πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου και η πολιτική της Κίνας για τον άνθρακα, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα καθορίσουν αν η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη».  

Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2;  

Οι υψηλές τιμές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σταδιακά μόλις ξεκινούσαν οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας, μεταφέροντας απευθείας αέριο στην καρδιά της Ευρώπης.  

Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022. Κι αυτό, διότι ο μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγός έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, περιμένοντας την έγκριση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.  

Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι Ευρωπαίοι θα στερηθούν τις επιπλέον ποσότητες του ρωσικού αγωγού.  

Πόσο πεινασμένη είναι η Κίνα;  

Την ίδια ώρα, η όρεξη της Κίνας για περισσότερη ενέργεια, ως απόρροια της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημική κρίση, παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αγνοούν την Ευρώπη και να εκτρέπονται προς την ασιατική χώρα, η οποία αποτελεί τον Νο.1 καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως.  

Μια τάση που ενισχύεται κι από τη σταδιακή μετάβαση του Πεκίνου προς καθαρότερες μορφές ενέργειες, όπως το φυσικό αέριο, εγκαταλείποντας αργά αλλά σταθερά τον βρόμικο άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα οι ενεργειακές σχέσεις Σουηδίας – Νορβηγίας

Τρενάκι του τρόμου στην ενέργεια: 3+1 ερωτήματα για τις τιμές του 2022