Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει στη Σκανδιναβία; Στα άκρα οι ενεργειακές σχέσεις Σουηδίας – Νορβηγίας

Τι συμβαίνει στη Σκανδιναβία; Στα άκρα οι ενεργειακές σχέσεις Σουηδίας – Νορβηγίας

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πέραν των πολλαπλών προβλημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει επιφέρει και σημαντική αναθέρμανση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Κάτι, το οποίο παρατηρείται εντονότερα στη βόρεια Ευρώπη και δη, στη Σκανδιναβία.

Ενδεικτικά, η Σουηδία αποφάσισε να μπλοκάρει τη Νορβηγία από την χρήση των δικτύων της για τη μεταφορά ενέργειας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Όσλο, το οποίο με τη σειρά του έκοψε τις ροές προς τον γείτονά του.

Η παραπάνω εξέλιξη συνιστά απόρροια της ευρύτερης σύγκρουσης για την χρήση των διασυνοριακών καλωδίων τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αποτελούν ένα βασικό κομμάτι των ευρωπαϊκών σχεδίων μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Μέσω αυτών των καλωδίων, οι χώρες που μπορούν να παράξουν «πράσινη» ενέργεια, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σε γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες στην «πράσινη» ενέργεια.

Η κίνηση της Σουηδίας να μπλοκάρει τη Νορβηγία από την χρήση των δικτύων της, επήλθε ως συνέπεια της τεράστιας αύξησης των ενεργειακών εξαγωγών του Όσλο προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι αυτό, διότι οι εν λόγω νορβηγικές εξαγωγές στερούν κατά καιρούς σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τη Σουηδία, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής του συστήματος να αναγκάζεται να μειώνει τη χωρητικότητα της ενέργειας στις περιοχές κοντά στα σύνορα, εμποδίζοντας και τις εξαγωγές αλλά και τις εισαγωγές.

Με λίγα λόγια, η Νορβηγία καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος στο σουηδικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας από ό,τι μπορεί να αντέξει η Σουηδία, στην προσπάθειά της να εξάγει προς τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

«Αυτή δεν είναι μια καλή κατάσταση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» εξήγησε ο Christian Holtz, αναλυτής της Merlin & Metis.

Η Νορβηγία, από την πλευρά της, αντέδρασε στην κίνηση της Στοκχόλμης, μειώνοντας τις εξαγωγές προς τη Σουηδία και δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε, ότι το Όσλο αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στην Ευρώπη, διαθέτοντας τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους.

Το κλείσιμο των ενεργειακών συνόρων της Σουηδίας, όμως, επηρεάζει και τις άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες, τη Φινλανδία και τη Δανία, οι οποίες επίσης βασίζονται στις εισαγωγές για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

«Οι εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες μάς εξασφαλίζουν επάρκεια σε περιόδους αύξησης της κατανάλωσης» παραδέχθηκε η Reima Paivinen, επικεφαλής του ενεργειακού συστήματος της Φινλανδίας.

Η Στοκχόλμη, πάντως, επιμείνει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει τη χωρητικότητα του συστήματός της έως ότου επεκταθούν τα δίκτυα των ροών. Αυτό, βέβαια, αναμένεται να γίνει πραγματικότητα έως το 2030.

Ταυτόχρονα, η μείωση των νορβηγικών εξαγωγών σε περίπου 1.200 MW είναι πιθανό να εντείνει τον κίνδυνο ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία η Γηραιά Ήπειρος υφίσταται τις συνέπειες των χαμηλών αποθεμάτων και των υψηλών τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τρενάκι του τρόμου στην ενέργεια: 3+1 ερωτήματα για τις τιμές του 2022

Η πράσινη μετάβαση: Στυγνή πραγματικότητα ή ιδεατό σενάριο;

Gazprom: Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από το αέριο – Το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News