Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 18:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η βανίλια κινδυνεύει να γίνει… αλμυρή

Μπαράζ πιέσεων στην τιμή του προϊόντος

Γιατί η βανίλια κινδυνεύει να γίνει… αλμυρή

Αντιμέτωπη με ένα κύμα αυξήσεων φαίνεται ότι βρίσκεται η τιμή της βανίλιας, την οποία οι καταναλωτές θα κληθούν να αγοράσουν σαφώς ακριβότερα. 

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους διαδοχικούς κυκλώνες που πλήττουν τη Μαδαγασκάρη. Εξάλλου, το νησιωτικό κράτος, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Αφρικής, αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα. 

Η παραγωγή, ως απόρροια των κακών καιρικών συνθηκών, αναμένεται να υποχωρήσει φέτος κατά τουλάχιστον 30%, δηλαδή σχεδόν κατά 1/3, ασκώντας πιέσεις στις διεθνείς τιμές. 

Σήμερα, τα βορειοανατολικά του νησιού επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Dumako, επηρεάζοντας το 1/5 των καλλιεργειών βανίλιας της χώρας. 

Το προηγούμενο διάστημα δε, η Μαδαγασκάρη βίωσε και τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα Batsirai και της τροπικής καταιγίδας Ana. Δύο καιρικά φαινόμενα που στοίχισαν τη ζωή σε 150 άτομα.  

Οι εξαγωγές βανίλιας αποτελούν βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για το νησιωτικό κράτος, το οποίο είδε τις εξαγωγές να ανακάμπτουν αισθητά κατά τη διάρκεια του 2021. 

Ας σημειωθεί ότι η βανίλια χρησιμοποιείται ευρέως στα γλυκά και στα παγωτά, «τρελαίνοντας» μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.  

Αυτή τη στιγμή η τοπική κυβέρνηση έχει ορίσει ως κατώτατη τιμή πώλησης της βανίλιας τα 250 δολάρια ανά κιλό. 

Το 2020, η χώρα εξήγαγε 1.750 τόνους, συνολικής αξίας 512 εκατ. δολαρίων, με τις ΗΠΑ να αποτελεί τον Νο.1 αγοραστή (σχεδόν το 50%). 

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγοραστές έχουν αυξήσει τις παραγγελίες, καθώς φοβούνται τον κίνδυνο ελλείψεων και αύξησης των τιμών» παρατηρεί ο Georges Geeraerts, πρόεδρος της τοπικής ένωσης εξαγωγέων βανίλιας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κάνουν κίνηση την κατάλληλη στιγμή – Θα αυξήσουν την παραγωγή βάμβακος

Το «σκοτεινό» εμπόρευμα που προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News