Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 22:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για ύφεση από μία απότομη σύσφιγξη πολιτικής της Fed

«Καμπανάκι» για ύφεση από μία απότομη σύσφιγξη πολιτικής της Fed

Αυξανόμενο κίνδυνο να ακολουθήσει λάθος πολιτική αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Φέντεραλ Ριζέρβ, σπρώχνοντας την οικονομία σε ύφεση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που αποδεικνύεται πιο πιεστικός απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Η Fed αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων το Μάρτιο, με ορισμένους μάλιστα αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Ο κίνδυνος είναι, με τις τιμές καταναλωτή πολύ πιο πάνω του στόχου 2%, μήπως η Fed παρασυρθεί σε υπερβολικές ενέργειες, οδηγώντας την οικονομία σε επιβράδυνση αυξάνοντας γρήγορα το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και ειχειρήσεις και προκαλώντας ρωγμές στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

U.S. inflation driven up by rising prices for both goods and services
  

Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη θα μπορούσε να λειτουργήσει και η δημοσιονομική πολιτική. Καθώς οι τιμές των πάντων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, από βενζίνη έως ενοίκια, έχει ατονήσει και η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει νέα πνοή στην οικονομία μέσω της αύξησης των κοινωνικών επενδύσεων. 

Οικονομολόγοι έχουν αρχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση. Ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Λόρενς Λίντσεϊ, που ήταν και σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προέδρου Τζορτζ Μπους, θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο επιβράδυνσης έως τα τέλη το επόμενου έτους σε ποσοστό άνω του 50%, σε μία εξέλιξη που θα προκαλούσε αναστάτωση και στη Wall Street. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, από το μέτωπο των Δημοκρατικών, Λόρενς Σάμερς. «Η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πολύ μακριά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ο κίνδυνος ύφεσης θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτός τους επόμενους 30 μήνες και δίδω σε αυτό μία πιθανότητα 50%», ανέφερε. 

«Ο Πάουελ στοιχηματίζει ότι μία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με χαλάρωση των διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας και με άρση των πανδημτικών προγραμμάτων στήριξης, ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί χωρίς να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Γκίνα Μάρτιν Άντας. Ομως, η ίδια δεν πιστεύει ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει μέχρι στιγμής μία μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, που σημαίνει ότι η διόρθωση μόλις τώρα αρχίζει. 

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της την ώρα που ο κύκλος ανάπτυξης θα αρχίσει να επιβραδύνεται από μόνος του, αφότου η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984. 

«Η Fed κάνει στροφή σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε επιβράδυνση. Και αυτό από μόνο του ενέχει κάποιους κινδύνους ειδικά εάν προχωρήσει πολύ γρήγορα», αναφέρει ο Σάραχ Χάουζ, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για την πορεία του S&P 500

Goldman Sachs: Αναμένει πλέον επτά αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News