Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 21:46
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

ΗΠΑ: Κάνουν κίνηση την κατάλληλη στιγμή – Θα αυξήσουν την παραγωγή βάμβακος

ΗΠΑ: Κάνουν κίνηση την κατάλληλη στιγμή – Θα αυξήσουν την παραγωγή βάμβακος

Η προσφορά βάμβακος από τον κορυφαίο παραγωγό του πλανήτη αναμένεται να ανακάμψει. 

Οι φυτείες στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους εν μέσω ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό, του υψηλότερου κόστους πρώτων υλόων για τους αγρότες αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας στο Τέξας, που είναι και η πολιτεία με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες.

Το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς από το μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό βάμβακος λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα προθεσμιακά συμβόλαια της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά δεκαετίας στα τέλη Ιανουαρίου. Η τιμή αυξήθηκε πέρυσι 44%, εν μέρει χάρη στις προβλέψεις ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν το 2022 το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στον πλανήτη. 

Cotton trades near decade high on strong demand
  

Οι καλλιέργειες στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν στα 12 εκατ. εκτάρια τη σεζόν που αρχίζει την 1η Αυγούστου, που σημαίνει αύξηση 7,3% από το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Βάμβακος στις ΗΠΑ. 

Η πιθανότητα αύξησης της αμερικανικής παραγωγής βάμβακος έρχεται τη στιγμή ακριβώς που η παγκόσμια προσφορά είναι πολύ πιο περιορισμένη και η παγκόσμια ζήτηση για υφαντικές ίνες βρίσκεται στα ύψη, κυρίως από τη μεγάλη «όρεξη» που παρατηρείται σε ΗΠΑ, Ινδία και Μεξικό.

Η παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί 2,8% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 10ετίας η τιμή στο βαμβάκι

Στα ύψη η τιμή του βαμβακιού – Τί σημαίνει για τις τιμές των ρούχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News