Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 18:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Βρετανία έχει 120.000 «πλεονάζοντα» γουρούνια;

Γιατί η Βρετανία έχει 120.000 «πλεονάζοντα» γουρούνια;

Ακόμη μία παράπλευρη επίπτωση του Brexit καλείται να διαχειριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει πλεόνασμα τουλάχιστον 120.000 ζώων, εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων στα σφαγεία -και όχι μόνο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά σφαγής έχουν περιοριστεί κατά 25% από τις αρχές Αυγούστου, καθώς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να υλοποιήσουν τη μεταποίηση του νωπού κρέατος. 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δραματική μεγέθυνση των κοπαδιών ζώων, από γουρούνια έως βόδια, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις σε ελεύθερους αγροτικούς χώρους. 

Διαβάστε επίσης: Ντομάτες, αγγούρια: Τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης;

«Η μόνη λύση για μερικούς είναι να σφάζουν μόνοι τους τα γουρούνια στο αγρόκτημα» τονίζει ο Rob Mutimer, επικεφαλής της Ένωσης Κτηνοτρόφων. Μια τέτοια επιλογή, όμως, ισούται αφενός με σπατάλη των υγιών γουρουνιών και του καλού κρέατος, αφετέρου με οικονομική καταστροφή για τις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Η παραπάνω κατάσταση αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα των επιπτώσεων της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην πορεία της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερο από το 50% των εν λειτουργία σφαγείων στερείται επαρκούς αριθμού υπαλλήλων. 

Ένα ακόμη παράδειγμα, το οποίο βιώνουν οι Βρετανοί τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτό της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια βενζίνης και πετρελαίου. 

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια εφοδιαστική κρίση

Στο ίδιο πλαίσιο, εν όψει των Χριστουγέννων, αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως οι γαλοπούλες, οι οποίες δεν αποκλείεται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 20%. 

Στην προ-Brexit εποχή, ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω θέσεων εργασίας καλυπτόταν από μετανάστες, οι οποίοι έρχονταν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Πολωνία και η Ουγγαρία. Για να εργαστούν, η απαιτούμενη γραφειοκρατία ήταν ελάχιστη, χάρη στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος – μέλος της Ε.Ε.    

Ωστόσο, το Brexit άλλαξε άρδην την παραπάνω κατάσταση, με αποτέλεσμα η εισροή νέων οδηγών από τις χώρες της Ευρώπης να μετατραπεί σε ένα αρκετά περίπλοκο εγχείρημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έντονη γραφειοκρατία. Η κατάσταση δε, κατέστη έτι δυσμενέστερη με την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο εργατικό δυναμικό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News