Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρά τον «αχαλίνωτο» πληθωρισμό

Οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι

Ευρωζώνη: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρά τον «αχαλίνωτο» πληθωρισμό

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά την υποχώρηση που σημείωσε ο σχετικός δείκτης τον Αύγουστο από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του Ιουλίου στις 119 μονάδες. Η βελτίωση αυτή προέρχεται από μια σχετική αισιοδοξία που δείχνουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, αν και οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού και από τις δύο πλευρές αυξήθηκαν. 

Ειδικότερα ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει τόσο το επιχειρηματικό όσο και το καταναλωτικό κλίμα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,2 μονάδες στις 117,8 από 117,6 τον Αύγουστο, αισθητά υψηλότερα από τις 116,9 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters, περιμένοντας κυρίως να υπάρξει μια απαισιοδοξία στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες. 

Ωστόσο τα δεδομένα της Κομισιόν έδειξαν ότι το κλίμα στον κλάδο της μεταποίησης βελτιώθηκε από τις 13,8 μονάδες τον Αύγουστο, στις 14,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών όντως υπήρξε υποχώρηση του σχετικού δείκτη, στις 15,1 μονάδες, από τις 16,8 μονάδες τον περασμένο μήνα. 

Την ίδια ώρα η βελτίωση του δείκτη που αντανακλά το κλίμα στις κατασκευές από τις 5,5 μονάδες, στις 7,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντιστάθμισε τη συρρίκνωση του δείκτη των λιανικών πωλήσεων, στις 1,3 μονάδες, από 1,6 μονάδες τον Αύγουστο. 

Διαβάστες επίσης: Ευρωζώνη: Δίχως όρια το κόστος παραγωγής – Σε υψηλό πλέον της 20ετίας 

Οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης πιο αισιόδοξοι, με τον σχετική δείκτη πάντως να παραμένει σε αρνητικό έδαφος παρά τη βελτίωσή του στις -4 μονάδες, από -5,3 τον Αύγουστο 

Την ίδια ώρα όμως το οικονομικό «ριμπάουντ» μετά την πανδημία και η επιτάχυνση των τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια, οδήγησε υψηλότερα τις προσδοκίες των καταναλωτών και των μεταποιητών αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Από το 2022 η υποχώρηση πληθωρισμού

Οι προσδοκίες μεταξύ των μεταποιητών γιΔιαβα τις τιμές πώλησεις ανήλθε σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τότε που άρχισε η συγκεκριμένη έρευνα στις 38,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σημείωσε άνοδο στις 33,1 μονάδες, από 31,1 μονάδες τον Αύγουστο. 

moneyreview.gr
  
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News