Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 11:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Δίχως όρια το κόστος παραγωγής – Σε υψηλό πλέον της 20ετίας 

Ο υποδείκτης αναφορικά των μελλοντικών προσδοκιών για την παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών

Ευρωζώνη: Δίχως όρια το κόστος παραγωγής – Σε υψηλό πλέον της 20ετίας 

Σε επικίνδυνα όρια κινείται το κόστος παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τους πρώιμους δείκτες του Σεπτεμβρίου «εκτινάχθηκε» σε υψηλό περισσότερο των είκοσι ετών, την ίδια ώρα που η επιχειρηματική δραστηριότητα στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η IHS Markit, ο δείκτης που μετράει το κόστος παραγωγής στην Ευρωζώνη, ανήλθε στις 70,5 μονάδες, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. 
Η επιτάχυνση αυτή του δείκτη, υποδεικνύει ότι τα προβλήματα στις προμήθειες και στις εφοδιαστικές αλυσίδες -ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί ταχέως σε παγκόσμιο επίπεδο- θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τους επόμενους μήνες. Υπό το πλαίσιο αυτό ο υποδείκτης αναφορικά με τις μελλοντικές προσδοκίες για την παραγωγή έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών. 

Την ίδια ώρα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 56,1 μονάδες, ένα χαμηλό πέντε μηνών, από 59 μονάδες τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε σταθερά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση για έβδομο διαδοχικό μήνα, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις 58,9 μονάδες των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters.  

Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση σημείωσε πτώση στις 58,7 μονάδες, από τις 61,4 μονάδες τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για 60,3 μονάδες. 

Με τη σειρά του, ο αντίστοιχος υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, περιορίσθηκε στις 56,3 μονάδες, από 59 μονάδες τον Αύγουστο και χαμηλότερα από τις 58,5 μονάδες των εκτιμήσεων. 

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη υποδεικνύουν έναν συνδυασμό της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευρείας αύξησης των τιμών», αναφέρει, ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η ανάπτυξη δείχνει ότι θα αποδυναμωθεί περεταίρω τους επόμενους μήνες, αν οι τιμές και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν δείξουν σημάδια αποκλιμάκωσης, ειδικότερα αν υπάρξει μια δυνητική αύξηση των κρουσμάτων καθώς εξελίσσεται το φθινόπωρο», συμπληρώνει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News