Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά προωθεί η Κομισιόν

Αντιδράσεις από την Apple

Ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά προωθεί η Κομισιόν

Σχέδιο για την προώθηση ενός ενιαίου φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κίνηση η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Apple.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υιοθέτηση μίας κοινής θύρας φόρτισης θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, με τους χρήστες να εξοικονομούν έως και 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει την καθιέρωση του USB-C ως βασικού φορτιστή για όλα τα smartphones, tablets, κάμερες, μικρόφωνα και κονσόλες videogames.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα επηρεάσει περισσότερο την κατασκευάστρια των iPhones, δηλαδή την Apple, η οποία έχει ήδη ταχθεί εναντίον της προωθούμενης πολιτικής.

«Ανησυχούμε ότι η υποχρεωτική χρήση ενός είδους φορτιστή θα πλήξει την καινοτομία και θα αποβεί επιζήμια για τους καταναλωτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως» ήταν το πρώτο σχόλιο της αμερικανικής εταιρείας.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει μια 24μηνη μεταβατική περίοδο για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα ξεκινήσει μόλις υπάρξει έγκριση από τα κράτη – μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι τα iPhones και τα Android χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη φορτιστών. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν για το 2018, μόλις το 20% των κινητών τηλεφώνων διαθέτει φορτιστή USB-C. Αντίθετα, το 50% έχει φορτιστή USB-B και το 21% φορτιστή Lightning, ο οποίος αφορά κατά κύριο λόγο τα iPhones.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News