Business & Finance Κυριακή 26/09/2021, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια εφοδιαστική κρίση

Bloomberg: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια εφοδιαστική κρίση

Τα παραδείγματα πολλά. Στο Βουκουρέστι, μία οικογένεια περιμένει περισσότερους από έξι μήνες για να παραλάβει το νέος της Hyundai Elantra, εξαιτίας των ελλείψεων τσιπ που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. 

Ενας γονιός στο Ναϊρόμπι δυσκολεύεται τα μέγιστα να βρει αντιβιωτικά για το παιδί του, καθώς η αναλογία είναι ένα προς δέκα, όσον αφορά στα διαθέσιμα φάρμακα και τα υπάρχοντα φαρμακεία.  

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη προτού ομαλοποιηθεί. Οι αιτίες πολλές: από την πανδημία του κορωνοϊού που απορρύθμισε την παγκόσμια οικονομία, έως την έλλειψη φθηνού εργατικού δυναμικού. 

A new gauge of U.S. supply-chain strains shows pressures are building

Source: Oxford Economics/Haver Analytics

(Jan. 2020=100, >100=rising stress)

Η αποθήκευση πρώτων υλών έχει προκαλέσει ελλείψεις και καθυστερήσεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στα επόμενα στάδια, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να επιβραδύνουν την παραγωγή τελικών προϊόντων. Όταν τα προϊόντα είναι έτοιμα για αποστολή, αρχίζει ένας αγώνας για την ομαλή και φθηνή μεταφορά τους. 

Για τους καταναλωτές, η αναταραχή αποκάλυψε τις τεράστιες αποστάσεις που πραγματικά διανύουν τα αγαθά για να φτάσουν στο κατώφλι τους. Για τις εταιρείες που δαπάνησαν δεκαετίες για τη δημιουργία παγκόσμιων δικτύων παραγωγής, η συζήτηση εντείνεται: ή θα πρέπει η μεταποίηση να έρθει πιο κοντά στους καταναλωτές ή θα αναδυθούν νέοι παίκτες που θα επιχειρήσουν να ευημερήσουν μέσα στο σημερινό περιβάλλον. 

Ομως, για να γίνουν πιο ευέλικτες οι αλυσίδες εφοδιασμού και να μικρήνει η απόσταση με τον καταναλωτή απαιτούνται χρόνια και μαζικές επενδύσεις. 

Έτσι, καθώς οι γραμμές προσφοράς της παγκόσμιας οικονομίας αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, η μεγάλη κρίση που παρατηρήθηκε το 2021 μπορεί κρατήσει έως ότου κρατήσει και η πανδημία, ενώ η κρίση μπορεί να επανέρχεται όταν προκύπτουν κίνδυνοι, όπως ασθένειες ή φυσικές καταστροφές. 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που δίδει το Bloomberg:

– Κάνετε εγκαίρως τις αγορές σας

– Αναζητήστε δημιουργικές λύσεις (κάποια καταστήματα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας έκαναν τις παραδόσεις προϊόντων τους στα σπίτια των καταναλωτών με ταξί)

– Να είστε υπομονετικοί όσον αφορά στις παραδόσεις των ηλεκτρονικών αγορών

– Διαφοροποιείστε τους προμηθευτές σας

– Μετριάστε τις προσδοκίες σας

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News