Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 19:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Προτεραιότητα των Εργατικών η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε.

Οι Εργατικοί πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριό τους στη νότια Αγγλία

Βρετανία: Προτεραιότητα των Εργατικών η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε.

Η αποκατάσταση των εμπορικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει τη νούμερο ένα προτεραιότητα σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία, διεμήνυσε σήμερα το κόμμα των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία διά στόματος της επικεφαλής εμπορικής πολιτικής.

Μάλιστα όπως τόνισε η Έμιλι Θόρνμπερι, το κόμμα της θέσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. πάνω από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού στη μετά Brexit εποχή.

Οι Εργατικοί πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριό τους στη νότια Αγγλία και εμφανίζονται ως η αξιόπιστη εναλλακτική κυβέρνηση για τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έλλειψη στα καύσιμα, κενά ράφια και εκτίναξη στις τιμές ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη συμφωνία με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού ως εμπορική προτεραιότητά της, προωθώντας τις εξαγωγές προς την ταχέως διευρυνόμενη μεσαία τάξη της περιοχής και εκμεταλλευόμενη την αύξηση της ζήτησης για τις βρετανικές επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η Θόρνμπερι δήλωσε στο Reuters, ότι θα επικεντρωθεί στον καθορισμό εμπορικών σχέσεων πιο κοντά στη χώρα της, οι οποίες έχουν πληγεί από την αυξημένη γραφειοκρατία και την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων που προκλήθηκαν από τις βίαιες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πάντα πιο εύκολο να πραγματοποιούνται συναλλαγές με εκείνους που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά, έτσι λειτουργούν τα πράγματα», υποστήριξε.

Περιέγραψε τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που υπογράφηκε με την Ε.Ε. την παραμονή των Χριστουγέννων 2020 ως «αδύναμη» και «απελπισμένη», εντούτοις είπε ότι υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθούν και να αποκατασταθεί η καλύτερη λειτουργία με τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας.

Για τη Θόρνμπερι το πρώτο μέλημα θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για να επιλυθούν τα προβλήματα με τη μεταφορά τροφίμων στη Βρετανία, στην Ε.Ε. και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να βρει λύσεις, αλλά δεν θα προτίθεται να συνδέσει τα πρότυπα διατροφής της με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες και να ανοίξει την πόρτα για πιο μικρές συμφωνίες για μια σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων που έχουν καθυστερήσει, ή δεν έχει βρεθεί λύση στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2020, σύμφωνα με τη Θόρνμπερι.

«Θα χτίσουμε σε ό, τι υπάρχει, θα επισκευάσουμε τις τρύπες, θα γίνουμε πραγματιστές, ρεαλιστές, θα μεγαλώσουμε ως πολιτικοί και όχι ως δογματικοί», δήλωσε κατηγορηματικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News