Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Πώς η Κίνα απειλεί με νέα αύξηση στις τιμές τους 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το στέγνωμα των συγκομιδών

Τρόφιμα: Πώς η Κίνα απειλεί με νέα αύξηση στις τιμές τους 

Η ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει την Κίνα, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να έχει προβεί σε μέτρα με τα οποία ζητάει τον κατά δύναμη περιορισμό στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, θέτει εμπόδια στη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων τα οποία και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ειδικοί προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ήδη βρίσκονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο. 

Η φθινοπωρινή συγκομιδή στη χώρα με τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή στον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα όμως που παρατηρούνται ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές περιοχές της Κίνας. Κι αν για τη συγκομιδή χρειάζονται μηχανήματα τα οποία επί τω πλείστον λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, η επεξεργασία των γεωργικών προϊόντων απαιτεί τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι βορειοανατολικές επαρχίες όπως Τζιλίν, Λιαονίνγκ και Χειλονγκιάνγκ – όπου καλλιεργείται περί του το ήμισυ της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στην ασιατική χώρα.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Συνεχείς αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για τις τιμές βασικών ειδών διατροφής

Η κρίση προκαλεί ανησυχίες ότι η Κίνα θα δυσκολευτεί να χειριστεί τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας, φιστικιών και βαμβακιού φέτος, μετά την εντολή που δόθηκε σε ορισμένα εργοστάσια να αναστείλουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της Κίνας ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της εγχώριας έλλειψης, προκαλώντας μια έκρηξη στις τιμές και στο κόστος παραγωγής των τροφίμων. 

Μέχρι στιγμής, η έλλειψη ενέργειας έχει αναγκάσει τους μεταποιητές σόγιας στις προαναφερθείσες επαρχίες να κλείσουν. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης ότι οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα θα επηρεάσει τη λειτουργία στις μονάδες μεταποίησης καλαμποκιού, οι οποίες παράγουν προϊόντα όπως άμυλο και σιρόπι, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία εμπορίας Huatai Futures. 

Το Πεκίνο πρέπει να διασφαλίσει την επαρκή παροχή ενέργειας. «Η κρίση αυτή θα επηρεάσει την προσφορά και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, κάτι που είναι σημαντικό για την οικονομία και τα μέσα διαβίωσης των πολιτών», τονίζει με το κρατικό μέσο ενημέρωσης, Futures Daily. 

Διαβάστε επίσης: Ντομάτες, αγγούρια: Τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης;

Ορισμένες εταιρείες έχουν αγοράσει εφεδρικές γεννήτριες σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το οποίο επικαλείται εμπόρους και παραγωγούς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αποξήρανση των καρπών, μια σημαντική διαδικασία πριν από την αποθήκευση και την πώληση. Για προϊόντα όπως το καλαμπόκι και η σόγια αν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, επηρεάζεται η ποιότητά τους.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News