Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η τιμή του μπέικον βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό

Αύξηση 28% τους τελευταίους 12 μήνες

Γιατί η τιμή του μπέικον βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτιναχθεί η τιμή του μπέικον το τελευταίο διάστημα, με τους Αμερικανούς να βλέπουν το κόστος αγοράς να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.  

Το πλούσιο σε λιπαρά αλλά πεντα-νόστιμο μπέικον, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες έχει ανεβάσει την τιμή του κατά 28%, δηλαδή κατά σχεδόν 1/3, αυξάνοντας αισθητά το κόστος ενός παραδοσιακού -αμερικανικού- πρωινού.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκρηξη τιμών οφείλεται στις δυσλειτουργίες των εφοδιαστικών αλυσίδων, στις πληθωριστικές πιέσεις, στην αύξηση των ζωοτροφών και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στην ευρύτερη άνοδο της τιμής του κρέατος.  

Διαβάστε επίσης: 13 φαγητά που λατρεύουν στις ΗΠΑ, αλλά μισούν στην Ευρώπη

Το δυσοίωνο της όλης κατάστασης είναι ότι αρκετοί θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν άμεσα.  

Σε αυτό φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τάχιστη ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. Κι αυτό, διότι από τη μία στιγμή στην άλλη η βιομηχανία του κρέατος καλείται να καλύψει μια τεράστια καταναλωτική ζήτηση. 

Παρότι για αρκετούς μήνες πολλές μονάδες παραγωγής έβαλαν λουκέτο και εκατομμύρια γουρούνια αφέθηκαν στη μοίρα τους, ως απόρροια της απότομης κατάρρευσης της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας.  

Η ομαλοποίηση, επομένως, θα απαιτήσει μερικούς ακόμη μήνες, έως ότου η βιομηχανία πάρει μπρος και καλύψει το χαμένο έδαφος στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. 

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Πώς η Κίνα απειλεί με νέα αύξηση στις τιμές τους 

Από την εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Markit, εκτιμούν ότι αυτή η ισορροπία, η οποία συνιστά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση των τιμών, θα επέλθει μόνο προς τα τέλη του 2021, όταν η παραγωγή θα φθάσει στο -2% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.  

Όμως, και πάλι, ο παραπάνω στόχος προϋποθέτει την σταθεροποίηση της ζήτησης, κάτι το οποίο προς ώρας δεν φαίνεται να συμβαίνει. Και η Νο.1 αιτία γι αυτό φέρεται να είναι η διαρκής στροφή των καταναλωτών προς πρωτεϊνούχες τροφές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Markit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News