Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 15:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διεθνές sell-off σφίγγει τον κλοιό στην ελληνική οικονομία 

Το διεθνές sell-off σφίγγει τον κλοιό στην ελληνική οικονομία 

Νέες πιέσεις προκαλεί στην ελληνική οικονομία η νέα τρικυμία που έχει χτυπήσει τις διεθνείς αγορές και μεταφέρεται και στη χώρα μας, τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. 
 
Στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 4% σήμερα, ακολουθώντας την πορεία των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ στις αγορές ομολόγων η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έφτασε έως και στο 4,615%. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο θα διαρκέσει αυτή η τρικυμία στις διεθνείς αγορές, που έχει προκαλέσει ο ξέφρενος πληθωρισμός που βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επιπεδα για την Ευρώπη και σε υψηλά 40ετίας στις ΗΠΑ.  
 
Αναλυτές βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και αναμένουν πως το sell-off θα έχει διάρκεια. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτό, αλλά κατά την άποψη μου βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Η άνοδος των επιτοκίων που προανήγγειλε η ΕΚΤ έδωσε σήμα πωλήσεων στις αγορές, αλλά τα προβλήματα είναι δομικά και όσο διαρκούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, δύσκολα θα δούμε σταθεροποίηση», ανέφερε στο MR επικεφαλής αναλυτής επενδυτικής τράπεζας. 
 
Η εκτίμηση, είναι πάντως πως όσο διαρκεί η τρικυμία στις διεθνείς αγορές, θα ακολουθεί και το ΧΑ, καθώς η ελληνική οικονομία με τα δικά της δομικά προβλήματα αδυνατεί να δημιουργήσει ένα δικό της αφήγημα που θα μπορούσε να πείσει τους επενδυτές, λόγω της ενεργειακής κρίσης, των γεωπολιτικών εντάσεων που αυξάνονται στην περιοχή, αλλά και των φημολογιών για πρόωρες εκλογές που εντείνουν την αβεβαιότητα.  
 
Και όλα αυτά όταν υπό κανονικές συνθήκες η πορεία της εξόδου της χώρας από την μεταμνημονιακή εποπτεία και η στόχευση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες για ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ παράλληλα θα κρατούσε και το κόστος δανεισμού της χώρας σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Το τέρας του στασιμοπληθωρισμού

Στην πραγματική οικονομία ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που πλήττει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται μήνα με τον μήνα και οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν. 
 
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το ποια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ακρίβεια θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη και οι όποιες κινήσεις όπως φαίνεται θα είναι στοχευμένες κυρίως στους πιο ευάλωτους. Τα όποια μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και να υλοποιηθούν από τον Ιούλιο. 
 
Σε διεθνές επίπεδο αυτό που πλέον φοβούνται οι αναλυτές είναι τα φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλού πληθωρισμού με οριακή ή μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας. Για τη πιθανότητα ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού που θα θυμίζει αυτόν της δεκαετίας του ’70 προειδοποιεί η  Παγκόσμια Τράπεζα, σε πρόσφατη έκθεσή της. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως δήλωσε σήμερα μετά από τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, «άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε». 
 
Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 1ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μεγάλη αύξηση, σημαντικά υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, πρόσθεσε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Ελεύθερη πτώση στη 2η χειρότερη ημέρα για το 2022 – Στο 4,6% το 10ετές

Λίντνερ: Εθνική υπόθεση τα μέτρα για την ενέργεια

H αύξηση των αποδόσεων δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News