BUSINESS & FINANCE

Λίντνερ: Εθνική υπόθεση τα μέτρα για την ενέργεια

Λίντνερ: Εθνική υπόθεση τα μέτρα για την ενέργεια

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα στην Αθήνα, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα για ευρωπαϊκές λύσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας. 

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαίνεσε την πρόοδο της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της είναι ισχυρά. Τόνισε, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος της, παρά το γεγονός ότι η έξοδός της από την ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί ένα θετικό σήμα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα δημοσιονομικής σύνεσης, λέγοντας ότι η ρήτρα διαφυγής είναι μια πρόσκληση από τη Κομισιόν, δεν σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν χρήση. 

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις σε αυτή την ιστορική -όπως τη χαρακτήρισε- συγκυρία.  «Θα επαναλάβω την πεποίθησή μας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η νέα κρίση πλήττει την ελληνική οικονομία, αλλά δεν την εκτρέπει από τους στόχους που έχουμε θέσει, πρόσθεσε. «Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό, και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική οικονομία άντεξε 

Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε. Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 1ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μεγάλη αύξηση, σημαντικά υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κρ. Λίντνερ στο Μαξίμου: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα

Το Eurogroup, o Κρίστιαν Λίντνερ και τα μέτρα στήριξης

Ο Κρίστιαν Λίντνερ στην «Κ»: Πιο ανθεκτική πλέον η οικονομία σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News