BUSINESS & FINANCE

Το Eurogroup, o Κρίστιαν Λίντνερ και τα μέτρα στήριξης

Το Eurogroup, o Κρίστιαν Λίντνερ και τα μέτρα στήριξης

Η εβδομάδα που μπήκε φέρνει αρκετά ραντεβού για την ελληνική οικονομία. Αύριο αναμένονται να ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Μάιο. Το αποτέλεσμα των εσόδων θα είναι και αυτό που θα ξεκλειδώσει τα νέα μέτρα για τα καύσιμα από τον Ιούλιο αλλά και θα κρίνει ποια μέτρα ακριβώς θα είναι. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προκρίνεται η λύση ενός δεύτερου fuel pass, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διευρυμένο τόσο στους δικαιούχους όσο και στα ποσά. Παράλληλα, εξετάζεται και η συνέχιση της επιδότησης στη πηγή του πετρελαίου κίνησης.

Η σημερινή ημέρα όμως κρύβει μια πολύ σημαντική συνάντηση, αυτή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γερμανό ομόλογο του Κρίστιαν Λίντνερ. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για όλη την Ευρώπη, με κινδύνους και αβεβαιότητες  λόγω του πληθωρισμού.

To επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι την Πέμπτη, στο Eurogroup, καθώς η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου. Η πολιτική απόφαση επ’ αυτού αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. Η ελληνική οικονομία στη συνέχεια θα περάσει σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα.

Τον προσεχή Νοέμβριο θα εκδοθεί από την Κομισιόν το πρώτο πόρισμα σε καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, το οποίο αφορά την υλοποίηση 22 εκκρεμοτήτων που παραμένουν και συνδέεται με την εκταμίευση της τελευταίας δόση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κρίστιαν Λίντνερ στην «Κ»: Πιο ανθεκτική πλέον η οικονομία σας

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για να αντιμετωπιστούν νέες αυξήσεις στα καύσιμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News