BUSINESS & FINANCE

Τα σημαντικά ραντεβού για την οικονομία και την ενέργεια

Τα σημαντικά ραντεβού για την οικονομία και την ενέργεια

Πυκνές είναι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία αλλά και για την Ευρώπη τις επόμενες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, στο Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα ανοίξουν το θέμα της παράτασης της ρήτρας διαφυγής, με τις τελικές αποφάσεις βέβαια να αναμένονται τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται οι υπερχρεωμένες χώρες  όπως η Ελλάδα να μπούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς όσο αναφορά την αύξηση των δαπανών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Θα υπάρξει δηλαδή ένα είδος κόφτης για τις δαπάνες που μπορούν να κάνουν οι χώρες σαν την Ελλάδα. 

Το επόμενο ευρωπαϊκό  ραντεβού έχει οριστεί για τις 30 και 31 Μαΐου  όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ψάξουν για μια ακόμη φορά λύσεις για την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση, βέβαια, ενώ θα ήθελε ιδεατά  μετά και τη Σύνοδο Κορυφής μια ευρωπαϊκή λύση, παρόλα αυτά δεν θα κάθεται με «δεμένα» χέρια και ενεργοποιεί από την 1η Ιουλίου το δικό της σχέδιο για την ενέργεια που έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα 0,15-0,17 €/Κwh  και κατά κάποιο τρόπο να σβήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής  στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο βασικός μηχανισμός του σχεδίου αφορά το πως θα αποζημιώνονται οι διαφορετικές τεχνολογίες των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το καλοκαίρι, για το πώς θα εφαρμοστεί αλλά και εάν θα έχει εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το επόμενο  σημαντικό ραντεβού για την ελληνική οικονομία είναι το Eurogroup της 16η Ιουνίου, όπου αναμένεται  να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι τις 21 Αυγούστου,  και στο Εurogroup αυτό θα πρέπει να συζητηθεί  και το θέμα των δύο δόσεων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωπαϊκό σύστημα. Δηλαδή θα πρέπει να αποφασιστεί  πότε θα δοθούν και εάν θα δοθούν μαζί. Σύμφωνα, πάντως, και με τον υπουργό Οικονομικών, η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στο προφίλ της χώρας στις αγορές. 

Διαβάστε επίσης: 

Περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μελετά η ΕΕ

Ειδική ρήτρα διαφυγής για τις υπερχρεωμένες χώρες – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News