Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 21:25
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Έτοιμη να πωλήσει το μερίδιό της στην Commerzbank

Γερμανία: Έτοιμη να πωλήσει το μερίδιό της στην Commerzbank

Aνοικτό να πωλήσει το μερίδιο που διακρατεί στην Commerzbank σε ευρωπαϊκή τράπεζα είναι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όταν η τιμή μετοχής του γερμανικού πιστωτικού ομίλου ανακάμψει περαιτέρω και ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία υποχωρήσει, σύμφωνα με πηγές. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να πωλήσει το μερίδιό του σε πιθανό Ευρωπαίο ανταγωνιστή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τη γερμανική οικονομία. 

Οι ανεπίσημες αυτές συζητήσεις αποτελούν το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να εξέλθει από μία τράπεζα, η οποία διασώθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήματα των φορολογουμένων στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Γερμανία εξακολουθεί να διακρατεί μερίδιο 15,6% στην Commerzbank. 

Aπό τις αρχές του έτους έως σήμερα, η μετοχή της Commerzbank έχει ενισχυθεί περίπου 23%, γεγονός που την καθιστά έναν από τους κορυφαίους σε επιδόσεις πιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης. 

Το υπουργείο προσβλέπει σε έναν ευρωπαίο εταίρο αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να πείσει το μεγαλύτερο ανταγωνιστή, τη Deutsche Bank, να αποκτήσει την Commerzbank πριν από τρία έτη. Οι συζητήσεις αυτές ναυάγησαν εν μέρει εξαιτίας του κινδύνου απωλειών σε επίπεδο εσόδων. Το σημερινό επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι η γερμανική οικονομία χρειάζεται τώρα δύο μεγάλες εσωτερικές τράπεζες. 

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δει τη μετοχή της Commerzbank να αυξάνεται ακόμη περισσότερο προτού πωλήσει το μερίδιο που διακρατεί, εν μέρει για να ενδυναμώσει τη θέση του μέσα σε ένα νέο τραπεζικό όμιλο, σύμφωνα με τις πηγές. Παρότι αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν παραδοσιακά χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σενάριο ως συγχώνευση, η Commerzbank έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση έναντι πολλών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, συνεπώς μία πώληση του μεριδίου σε μεγαλύτερη τράπεζα θα άνοιγε ουσιαστικά το δρόμο για εξαγορά. 

Το Βερολίνο ενδεχομένως να χρειαστεί να πωλήσει το μερίδιό της στην Commerzbank στην τιμή των 26 ευρώ για να ισοσκελίσει την αρχική της επένδυση, όπως είχε πει η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση.  

Μία συμφωνία πάντως θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη διασυνοριακή συναλλαγή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και μάλιστα θα έδιδε το έναυσμα για μία σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις ασκώντας πιέσεις και σε άλλους παίκτες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Commerzbank: Στα βήματα των υπόλοιπων τραπεζών – Διακόπτει κάθε δραστηριότητα στην Ρωσία

Στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κόσμος παραμένει ανδροκρατούμενος

Deutsche Bank – Commerzbank: Αμερικανικό fund ρευστοποίησε μετοχές 450 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News