Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 21:18
ΒUSINESS & FINANCE

BaFin: Ετοιμάζεται για το κλείσιμο της ρωσικής VTB Bank στην Ευρώπη

BaFin: Ετοιμάζεται για το κλείσιμο της ρωσικής VTB Bank στην Ευρώπη

Οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για πιθανό κλείσιμο του ευρωπαϊκού βραχίονα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB Bank, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο των Δυτικών κυρώσεων στην τράπεζα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters. 

Oι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της VTB Bank στην Ευρώπη θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών από τις ρυθμιστικές αρχές στη Γερμανία, όπου και δραστηριοποιείται, ανέφερε μία από τις πηγές. 
  
Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin βρίσκεται σε «ύψιστο βαθμό επιφυλακής», παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση. 

Στην ιστοσελίδα της στη Γερμανία, η VTB ενημέρωσε τους πελάτες της ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή και ότι η οικονομική κατάσταση της τράπεζας είναι «σταθερή».

Εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ, που έχει από κοινού την ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών, αρνήθηκε κάθε σχόλιο όταν ρωτήθηκε για τις ρωσικές τράπεζες στη Γερμανία, λέγοντας απλώς ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη BaFin. «Εάν χρειαστεί θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα», είπε ο εκπρόσωπος.  

Εάν τελικά οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν να κλείσουν τη VTB στην Ευρώπη, τότε θα είναι η δεύτερη κατάρρευση μεγάλης ρωσικής τράπεζας στην γηραιά ήπειρο καθώς οι κυρώσεις συμπιέζουν τα ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα. Οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, έκλεισαν στην αρχή της εβδομάδας. 

Η VTB, η οποία έχει καταθέσεις ύψους άνω των 4 δισ.ευρώ, ειδικά στη Γερμανία, καλύπτεται από το πρόγραμμα προστασίας καταθέσεων του Βερολίνου, που προστατεύει καταθέτες με ποσά έως 100.000 ευρώ. Η BaFin ανακοίνωσε ωστόσο ότι η VTB δεν θα δεχθεί νέους πελάτες και ότι οι νυν καταθέτες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα χρήματά τους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι η VTB βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη Sberbank, επειδή και οι δύο βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.  

Η VTB έχει ενεργητικό αξίας 8 δισ.ευρώ στην Ευρώπη, ενώ στους Ευρωπαίους καταθέτες της συμπεριλαμβάνονται 600 επιχειρήσεις, 150 χρηματοοικονομικοί οργανισμού από την Ρωσία και 160.000 ιδιώτες πελάτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πλήρης εξαϋλωση: Η ρωσική μετοχή που έχει πέσει κατά 99,9%

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News