BUSINESS & FINANCE

Τα μέτρα ενίσχυσης που «ανεβάζουν στροφές» λόγω ουκρανικού

Τα μέτρα ενίσχυσης που «ανεβάζουν στροφές» λόγω ουκρανικού

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό και για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, τον πληθωρισμό που δεν φαίνεται πια πως θα αποκλιμακωθεί εύκολα, ενώ πλέον υπάρχουν φόβοι και για αναταράξεις στη τουριστική βιομηχανία.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συναγερμός ενώ η άσκηση που θα πρέπει να τρέξει πλέον είναι πολύ πιο σύνθετη αφού από τη μία θα πρέπει επειγόντως να πάρουν κάποια επιπλέον μέτρα ενίσχυσης έναντι στο ενεργειακό τσουνάμι  και από την άλλη θα πρέπει να  συνοδεύονται με δημοσιονομική ισορροπία.

Ταυτόχρονα, ο στόχος για ανάπτυξη 4,5% μόλις τον δεύτερο μήνα του έτους βρίσκεται κάτω από μεγάλη αβεβαιότητα. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι προς το παρόν είναι πολύ παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σε οποιοδήποτε μέτωπο. Εάν τώρα βέβαια η Ευρώπη λόγω των εξελίξεων αποφασίσει τελικά η ρήτρα διαφυγής να ισχύσει και το 2023, τότε σαφώς το οικονομικό επιτελείο θα έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία νέων μέτρων ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ακρίβειας σε όλους σχεδόν τους τομείς χωρίς το μεγάλο άγχος της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων. 

Βέβαια, ακόμη μια χρονιά φορτωμένη με ελλείματα σαφώς και δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την οικονομία μακροπρόθεσμα, παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να «κρατηθεί», όπως συνέβη και κατά την πανδημία. 

Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει 

Το σίγουρο είναι σε πρώτη φάση πως θα υπάρξει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και τον μήνα Μάρτιο, ενώ θα δοθεί και ένα επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τον Μάρτιο και μετά. Η κυβέρνηση έχει ήδη  διαθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε επιδοτήσεις αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνει και επιτείνει το πρόβλημα και ίσως χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις πλέον και μέσω του προϋπολογισμού.

Τώρα, για το ενεργειακό κόστος, σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας θα εξεταστεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς που περιλαμβάνει επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού  αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών  ενώ τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους πόρους  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και για να επιδοτήσουν μέρος των συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. 

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμοί από την αρχή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ουκρανική κρίση: Διπλή ανησυχία για ακρίβεια και τουρισμό στην Αθήνα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News