BUSINESS & FINANCE

Αλλάζουν τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία: Μέσω Βρυξελλών η στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Αλλάζουν τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία: Μέσω Βρυξελλών η στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζουν νέα δεδομένα στο προϋπολογισμό ο οποίος σκιάζεται πλέον από πιο σοβαρές αβεβαιότητες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι οι επιπτώσεις των δυσμενών εξελίξεων θα είναι στο ΑΕΠ της χώρας θέτοντας εν αμφιβόλω πλέον τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,5%. 

Πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην και η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει και λύσεις μέσα από την Ευρώπη ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πέραν του μηχανισμού στήριξης-επιδοτήσεων που ήδη υπάρχει και θα συντηρηθεί έως τον Ιούλιο. Αναμένεται να υπάρξει και ένα ευρωπαϊκό πακέτο ώστε μέσα από αυτό οι κυβερνήσεις να στηρίξουν με τη σειρά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως συνέβη και στη περίπτωση της πανδημίας. 

Το πρώτο βήμα έγινε καθώς σχετική αναφορά υπήρξε και στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού.Έτσι το θέμα πλέον περνά στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα και στη Κομισιόν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στις επαφές του θα μπορέσει να έχει μια πρώτη γεύση για το πώς θα μπορέσει να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ενώ αναμένεται να ζητήσει στο σημερινό Εurogroup την εξαίρεση των δαπανών για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί.

Xθες το φυσικό αέριο με τη ρωσική εισβολή εκτοξεύθηκε στα 120 ευρώ ενώ μέσα στην ημέρα άγγιξε και τα 144 ευρώ, τρομάζοντας του πάντες. Βέβαια κατά το κλείσιμο υπήρξε αποκλιμάκωση στα 118 ευρώ με την άνοδο να κλειδώνει στο 42% σε σχέση με τη προηγούμενη ημέρα της εισβολής. 

Προφανώς όμως δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού αερίου που βέβαια συμπαρασύρει και τη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εκτινάχθηκε σήμερα στα 235 ευρώ/MWh. Θέμα υπάρχει και με το πετρέλαιο που συμπαρασύρει προφανώς τα καύσιμα που ήδη φλέρταραν με τα 2 ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση η μείωση του ΕΦΚ έχει απορριφθεί ενώ υπάρχουν και οι φωνές που θέλουν την ύπαρξη πλαφόν ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ουκρανική κρίση: Διπλή ανησυχία για ακρίβεια και τουρισμό στην Αθήνα

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News